{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pregovori između BiH i EU počeli u toploj atmosferi

F
25.1.2006. u 16:55
0
0
Pregovori između BiH i EU počeli u toploj atmosferi
0
Pregovori između BiH i EU počeli u toploj atmosferi
Generalni principi Sporazuma su prva tačka o kojoj se razgovaralo jutros u Sarajevu na početku prve runde konkretnih pregovora BiH s Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).
Direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Reinchard Priebe predvodi šestočlani pregovarački tim Evropske komisije, dok je glavni pregovarač uime BiH Igor Davidović.

Na razgovorima o generalnim principima išlo se na principu član po član kako bi se potigla saglasnost o tekstu Sporazuma, rečeno je Agenciji FENA iz izvora bliskih razgovorima.

Šef evropskog pregovaračkog tima Reinchard Priebe rekao je u pauzi da se razgovori vode u toploj atmosferi, ali da se ovdje ne radi o fudbalskoj utakmici u kojoj se o rezultatu može javljati svakih nekoliko minuta, nego da se radi o dugotrajnom procesu.

Ranije je najavljeno da će se na prvoj rundi koja će trajati dva dana pregovarati o općim principima Sporazuma, političkom dijalogu između BiH i EU, regionalnoj saradnji i finansijskoj saradnji BiH i EU.

Nastavak pregovora uslijedit će za šest sedmica također u Sarajevu, ali je u ovom trenutku još rano da se kaže o čemu će se tada razgovarati.

Pregovori između EU i BiH o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zvanično su otvoreni 25. novembra 2005., ali stvarni pregovori su počeli danas. Evropska komisija je dala zeleno svjetlo za početak pregovora nakon što je BiH ostvarila značajan napredak u 16 oblasti identificiranih Studijom izvodljivosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: