BiH
0

Pregovarački tim EU-a u Kijevu

Anadolija
Kijev (Foto: AFP)
Kijev (Foto: AFP)
Pregovaračka grupa koja je sastavljena od predstavnika Evropske unije stigla je u Ukrajinu kako bi pokušali pronaći rješenje za trenutnu situaciju u ovoj zemlji.

"Mi smo došli da pomognemo ljudima na trgovima", kazao je jedan od članova grupe, poljski poslanik Jacek Saryusz-Wolski.

Wolski je pojasnio kako je odbijanje Ukrajine da potpiše sa Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU prouzrokovao masovne proteste u cijeloj zemlji koja ja želi bliže veze sa vodećim zemljama Evrope.

"Mi vjerujemo da Ukrajinci trebaju biti u Evropi. Želimo raspraviti ovu tešku situaciju. Pregovaračka grupa stigla je u Ukrajinu, kako bi pronašla izlaz iz ove teške situacije", kazao je Wolski.

Evropski parlament, kazao je, oštro osuđuje upotrebu nasilja nad demonstrantima.

"Mi pozivamo da se ova situacija istraži, a oni koji su uhapšeni oslobode. Želimo da obje strane iz ove situacije izađu mirnim putem. Podržavamo volju naroda za održavanjem prijevremenih izbora, te pozivamo Rusiju da ne vrši pritisak na Ukrajinu", rekao je Wolski.

Bivši predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek rekao je da "srce Evrope sada kuca u Kijevu''.

''Rješenje problema nalazi se u rukama zvaničnika, a postoje razne mogućnosti za rješavanje problema. Ovo je istorijska odgovornost i narod ima pravo da zna istinu o ovoj situaciji", rekao je Buzek.

Buzek je izrazio nadu da su vlasti Ukrajine spremne da preuzmu odgovornost za ljude na trgovima i očekivanja opozicije u vezi sa situacijom u toj zemlji, te da sjednu za pregovarački sto.

On je dalje dodao da je to put koji Ukrajina treba pratiti.

Demonstracije koje su počele nakon izjave predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča 21. novembra da je suspendirao potpisivanje Sporazuma sa EU, još uvijek traju. Janukovič odbija da potpiše sporazum, jer ističe kako bi to moglo naškoditi odnosima sa Rusijom.