Pomoć civilnoj zaštiti
849

Preduzeće ZOI'84 ponudilo da snježnim topovima dezinfikuje ulice Kantona Sarajevo

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sarajevsko preduzeće ZOI'84 ponudilo je Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) svoje topove za proizvodnju vještačkog snijega kako bi pomoglo započete aktivnosti dezinfekcija ulica širom Federacije Bosne i Hercegovine u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

S obzirom da se sistemska dezinfekcija trenutno izvodi uz pomoć dvije specijalizirane mašine FUCZ-a, iz ZOI-ja'84 su ponudili svoje topove kako bi se ovaj proces završio brže i efikasnije.

"Želimo vas upoznati da ZOI'84 može pomoći tako što ćemo staviti na raspolaganje sistem za osnježivanje staza, to jest topove za proizvodnju vještačkog snijega koji se u nedostatku specijalnih vozila i cisterni mogu modificirati i koristiti u cilju dezinfekcije ulica na području Kantona Sarajevo", navodi direktor ZOI-ja'84 u pismu koje je uputio direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku.

Kako ističe Magoda, praksa u kojoj se snježni topovi koriste za dezinfekciju ulica za suzbijanje širenja virusa postoji u Kini, Poljskoj i Turskoj.

"Nakon što smo nedavno stavili na raspolaganje Olimpijsku dvoranu Zetra i ovom inicijativnom ZOI'84 sa svojim resursima stoji na raspolaganju Kriznom štabu FBiH, Federalnoj upravi civilne zaštite, Vladi Kantona Sarajevo, Gradskoj upravi Grada Sarajeva i svim građanima Bosne i Hercegovine", naveo je Magoda u pismu.