Ugrožen rad
183

Preduzeće Sarajevo-šume najavljuje štrajk jer ostaje bez 105 radnika zbog moratorija

Dž. L.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH na današnjoj sjednici donio je odluku o obustavi rada ukoliko se ne riješe njihovi problemi, a koji su uzrokovani nedovršenim imenovanjem uprave preduzeća, nemogućnošću izvršavanja redovnih radnih obaveza i smanjenjem broja radnika u proizvodnji.

Zbog zaključka Skupštine Kantona Sarajevo kojim se stavio moratorij na zapošljavanje u svim javnim preduzećima, brojni radnici u šumarstvu kojima prestaje radni odnos po ugovoru na određeno vrijeme ostaju bez posla. Uz manje radnika u proizvodnji, bit će daleko manja i proizvodnja, upozorili su iz Sindikata.

Stoga Sindikat šumarstva prije svega zahtijeva hitno održavanje Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se razmatrati njihovi zahtjevi.

"Sindikat upozorava da KJP Sarajevo-šume d.o.o. nije budžetski korisnik, već se isključivo i samo finansira iz sredstava realizacije i prodaje šumskih drvnih sortimenata. Planovima za 2020. godinu već je utvrđen obim sječe za ovu godinu i potreban broj izvršilaca za realizaciju obima priozvodnje, sječe, izvoza i prodaje drvnih sortimenata. Odlukom skupštine iz marta 2020. godine o stavljanju moratorija na zapošljavanje, prestao je rad za 35 radnika koji su bili angažovani u proizvodnji zbog čega je već realizacija plana u kašnjenju za prvih šest mjeseci sa zaostatkom od 20.000 kubnih metara. Na ovaj način proizvodni proces je znatno umanjen što se dalje reflektuje na naše planirane prihode", upozorili su iz Sindikata šumarstva.

Novim zaključkom Skupštine KS od 28. septembra ove godine, do 31. decembra će ostati bez posla ukupno 105 uposlenika Sarajevo-šume, što će u mnogome ugroziti rad ovog preduzeća.

"Dovodi se u pitanje i egzistencija 105 porodica. Ovo će također prouzrokovati i manji priliv u budžetu Kantona Sarajevo. Zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo atakuje se na osnovno ljudsko pravo, pravo na rad i direktno se potiče građane na odlazak i masovna iseljavanja. Upozoravamo da nije riječ o novim zapošljavanjima radnika u KJP Sarajevo-šume, već o radnicima koji godinama rade u ovom preduzeću na poslovima u proizvodnji. Radnici rade po osnovu ugovora na određeno vrijeme u trajanju od tri do šest mjeseci, a u skladu sa Uredbom o zapošljavanju u KS neopodno je provesti konkursnu proceduru za dalje radno angažovanje tih radnika. Sindikat upozorava da ćemo iskoristiti svoja zakonska ovlaštenja i krenuti u postupak organizacije štrajka i pridružiti se sindikatima javnih preduzeća komunalne privrede Kantona Sarajevo u organizaciji Sindikata komunalne privrede - Kantonalnog odbora KS", istakli su iz Sindikata šumarstva.

Još jedan od zahtjeva Sindikata jeste da se utvrdi odgovornost osoba koje, kako kažu, svojim nesavjesnim i nepromišljenim odlukama dovode do blokade javnih preduzeća u KS.