BiH
6

Preduzeće "Park" zasadilo 29 stabala u Novom Sarajevu

Klix.ba
Velika akcija preduzeća "Park" koja za cilj ima do kraja ove godine zasaditi 100 novih odraslih stabala na području Kantona Sarajevo, odnosno pet općina, nastavljena je i danas, a ovaj put na redu je bila općina Novo Sarajevo.

Radnici preduzeća "Park" danas su u naselju Čengić Vila u "Petoj transferzali", zasadili 24 nova odrasla stabla japanske trešanje. Tako će postojeći drvored, koji je današnjom sadnjom popunjen i proširen novim stablima, već od idućeg proljeća svojim prekrasnim cvjetnim krošnjama u potpunosti doprinositi ekološkom i estetskom izgledu ovog naselja, kao i općine.

Sadnju stabala japanske trešnje podržala je i Općina Novo Sarajevo, stoga su na jedno stablo zasadili Nedžad Koldžo, načelnik Novog Sarajeva i Mustafa Resić, direktor preduzeća "Park".

Načelnik Koldžo ovom prilikom istakao je da je u saradnji sa preduzećem "Park" samo u protekle četiri godine na području Novog Sarajeva zasađeno nekoliko stotina stabala, odnosno nekoliko novih aleja i drvoreda, te da će se ta praksa nastaviti i naredne godine, a prioritet je sadnja stabala sorbusa u ulici Hamdije Čemerlića, od raskrsnice na Pofalićima prema "Energoinvestu".

Prema riječima direktora Resića, velika akcija sadnje stabala svojevrsna je "Park" -ova novogodišnja čestitka građanima Kantona Sarajevo s ciljem da grad učine ambijentom ljepšeg i ugodnijeg življenja.

Osim navedene sadnje u istom naselju, u ulici Džemala Bijedića, danas je zasađeno i pet stabala crvenocvjetnog kestena, a time je Kanton Sarajevo samo u ovoj sedmici bogatiji za 75 stabala, naravno računajući i 45 stabala platana u Bulevaru Meše Selimovića i jedno stablo kestena u ulici Patriotske lige zasađenih u ponedjeljak.

Parkova akcija sadnje stabala se nastavlja i iduće sedmice, a naredna lokacija sadnje bit će park "Betanija-Jezero" na području općine Centar.