Luksuz
18

Preduzeće Hidroelektrane na Drini nabavlja pića u vrijednosti od skoro 60.000 KM

Piše: M. T.
Upravna zgrada Hidroelektrane na Drini
Upravna zgrada Hidroelektrane na Drini
Nije prošlo ni nekoliko dana otkako je obznanjeno kako javna preduzeća u Republici Srpskoj troše novac poreskih obveznika na jelo i piće, te usluge medijskog oglašavanja, a Hidroelektrane na Drini su raspisale novi tender za nabavku tzv. artikala za potrebe kafe kuhinje.

Tender je raspisan 22. juna ove godine i u njemu Hidroelektrane na Drini na tople napitke, odnosno kafu i čaj te na alkoholna i bezalkoholna pića planiraju potrošiti nevjerovatnih 49.000 KM! I to bez PDV-a. Sa PDV-om se taj iznos penje na 57.000 KM.

Iz Obavještenja o nabavci je jasno da HED nemaju namjeru da nabavku dijele na lotove, niti da razmatraju više od jednog ponuđača. Do sada su posao uglavnom sklapali sa višegradskom prodavnicom "Dax". Nabavka će se odvijati u vremenskom periodu od godinu dana.

Kako je ranije pisao poslovni portal Capital.ba i prema izvještajima nevladine organizacije Transparency Internationala BiH upravo su Hidroelektrane na Drini označene kao jedan od od najvećih javnih "trošadžija", odnosno ljubitelja gurmanluka i dobre kapljice, jer su u vremenskom intervalu od 2014. do 2016. godine na iće i piće potrošili 414.000 maraka.

Tako su se za potrebe HED nabavljali viski "Chivas", "Johnny Walker" i "Balantines", čaj "Milford", najskuplja vina i hiljade litara flaširane vode.

Novi tender samo potvrđuje to da rukovodstvo HED nema namjeru da prekine sa praksom nerezonskog izdvajanja basnoslovnih suma novca za sopstvene hirove.