{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom usvojio Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH

20.6.2018. u 17:08
0
101
Predstavnički dom usvojio Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH
0
Predstavnički dom usvojio Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH
Foto: N. G./Klix.ba
Sa 65 glasova "za" i bez onih protiv ili suzdržanih danas je usvojen Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Podsjećamo, riječ je o današnjoj drugoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je najavljenom dnevnom redu jedina tema Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Ovom vanrednom zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Oni su napustili skupštinsku salu tokom prethodne današnje sjednice i saopćili da neće učestvovati u radu Predstavničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora. Poslanici HDZ-HNS-a smatraju da je ovo brzo zakazivanje suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi u Parlamentu, kao i da je predloženi zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji rješava probleme implementacije izbornih rezultata nakon oktobarskih izbora, a koji je nastao kao rezultat nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Budući da je HDZ BiH protiv ovog rješenja, Klub Hrvata bi u Domu naroda mogao potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o čemu bi onda trebao odlučivati Ustavni sud FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: