BiH
4

Predstavnički dom: Usvojen Prijedlog zakona za unapređenje poslovnog okruženja

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine po hitnom postupku koji bi trebao unaprijediti poslovno okruženje u BiH.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u drugom čitanju.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja poslanici su usvojili zaključak poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazara Prodanovića kojim se odlaže izjašnjavanje o ovom zakonu i zadužuje nadležna komisija da organizira javnu raspravu o provođenju zakona.

Nakon provedene rasprave izvještaj o javnoj raspravi trebalo bi dostaviti Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH s prijedlogom mjera i zaključaka kada bi se Predstavnički dom izjasnio i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Potrebnu entitetsku većinu nije dobio Prijedlog zakona o volontiranju u prvom čitanju te je upućen na naknadno usaglašavanje.

Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2012. godinu također je usvojen na današnjoj sjednici.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović najvio je da bi naredna sjednica ovog doma trebala biti 29. augusta 2013. godine, a ako Vijeće ministara uputi neke materijale Domu sjednica će biti zakazana i prije ovog datuma.