BiH
19

Predstavnički dom PSBiH danas o Prijedlogu zakona o JMB

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH u srijedu je jednoglasno utvrdilo i uputilo u hitnu parlamentarnu proceduru prijedlog ovog zakona, kako bi se sistemski riješilo pitanje izdavanja matičnih brojeva.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, prijedlogom ovog zakona registraciona područja prilagođena su teritorijalnoj organizaciji BiH u skladu s Ustavom BiH i Izbornim zakonom, što praktično znači da ima devet registracionih područja unutar entitetskih linija i Brčko Distrikta BiH, i to tri u Republici Srpskoj, jedno u Brčko Distriktu i pet u Federaciji BiH.

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju definirano je da jedinstveni matični brojevi izdani po dosadašnjim propisima ne podliježu promjeni.

Poslanici bi se trebali izjasniti i o zahtjevu Vijeća ministara BiH da se po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, koje je Vijeće ministara danas jednoglasno utvrdilo.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i zahtjev poslanika Kluba SDP-a BiH i SBB-a BiH za razmatranje Prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom po hitnom postupku.

Trebao bi biti razmatran i zahtjev poslanika Kluba HDZ-a BiH da se Prijedlog zakona o dopuni zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.

Poslanici bi, između ostalog, u prvom čitanju, trebali razmatrati Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o krivičnom postupku BiH te Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.