BiH
1

Predstavnički dom PSBiH danas o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o akcizama na naftu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Ovim se osigurava dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma nije podržala principe predloženog zakona, kao ni principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, te Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koji će se također naći pred državnim poslanicima.

Predviđeno je razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženim izmjenama Zakona precizira se da Pravobranilaštvo BiH provodi postupak za mirno rješenje spora, koji može pokrenuti svaka osoba koje namjerava podnijeti tužbu protiv BiH, kao i u slučajevima u kojima BiH namjerava tužiti neku osobu s prebivalištem ili boravištem u našoj zemlji.

Poslanici bi trebali razmatrati i Izvještaj o zbrinjavanju osoba pod međunarodnom zaštitom u BiH za 2015., kao i Informaciju o prihvatu i integraciji bosanskohercegovačkih državljana koji se vraćaju u BiH na osnovu Sporazuma o readmisiji za period 1.1.2015. – 31.12.2015., čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Između ostalog, predviđeno je razmatranje Inicijative poslanika Predraga Kožula i Nikole Lovrinovića za razmatranje tačke: „Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“.