{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom PFBiH podržao rebalans budžeta, novi 14 posto veći od sadašnjeg

F
9.10.2015. u 17:54
34
20
Predstavnički dom PFBiH podržao rebalans budžeta, novi 14 posto veći od sadašnjeg
34
Predstavnički dom PFBiH podržao rebalans budžeta, novi 14 posto veći od sadašnjeg
Sa 60 glasova "za", 23 protiv i tri suzdržana Predstavnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj vanrednoj sjednici usvojio je rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta, prema kojem je ukupni novi budžetski iznos 2.348.412.392 KM, što je uvećanje za 14 posto od sadašnjeg.
S obzirom na to da će do kraja godine izostati 200 miliona od aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), umjesto toga je ukalkuliran novac od pozajmica kod komercijalnih banaka, spremnih na zaduženja s rokom vraćanja od pet do sedam godina.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević obrazlažući predloženi rebalans budžeta, kazala je da je najznačajniji novi iznos na rashodovnoj strani transfer od 21,3 miliona KM predviđen rebalansom za penzioni fond, dok je "za obaveze prema neratnim invalidima transfer je uvećan oko 11 miliona, a za naknadu šteta od poplava i klizišta oko 9,6 miliona".

Budući da je uveden moratorij na nova zapošljavaja u javnom sektoru do kraja godine, po tom osnovu je ušteđeno oko 13,7 miliona i preusmjereno za provođenje politike prvog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi, za šta je namijenjeno 20 miliona KM.

"Ovih 20 miliona su sredstva iz povrata kredita malih i srednjih preduzeća u cilju bolje efikasnosti. Ona znače da 10.000 mladih ljudi mogu naći zaposlenje za godinu dana, u smislu da Vlada finansira minimalnu plaću, poreze i doprinose, a poslodavac će imati priliku da nadoknadi svom uposleniku ako želi", rekla je Milićević.

Rebalans budžeta podržali su klubovi poslanika Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza za bolju budućnost, a protiv su bili poslanici klubova Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH, Hrvatske demokratske zajednice 1990.

Predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu Ismet Osmanović skrenuo je pažnju na činjenicu da građani trebaju znati pod kojim kreditnim uslovima i kada će doći do aranžmana kako bi se nadomjestilo 200 miliona manjka.

"Vlada Federacije BiH je obavezna da saopći javno tu infomaciju. Do sada smo imali priliku da čujemo i od premijera i od Vlade neka informacije u vezi s tim, poput toga da se radi o povoljnijem finansijskom aranžmanu nego što je to sa MMF-om", rekao je Osmanović.

On očekuje da federalni premijer Fadil Novalić saopšti te „jasne i precizne brojke i procente kad su u pitanju kamate, grejs periodi ili eventualno neke druge povlastice u takim aranžmanima, jer Vlada FBiH ne može ući u nikakvo zaduživanje Federacije bez odobrenja parlamenta“.

Tokom rasprave predsjedavajući Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić je istakao da DF ima četiri zamjerke na rebalansirani budžet, a prva je da je bio zaključak Doma naroda da se rebalans uradi u roku 90 dana, a zaključak je donesen 31. marta.

"Znači rebalans je trebao ući u parlamentarnu proceduru do 31. jula, a tek je upućen 17. septembra u proceduru. Dakle nije ispoštovan zaključak Doma naroda. Drugo, u koalicionom sporazumu SDA, DF, HDZ bila je stavka smanjenje javne potrošnje. Sada umjesto da imamo umanjenje na strani javnih rashoda, zapravo imamo ukupno povećanje budžeta. Umjesto sredstava MMF-a sad se predlaže 200 miliona domaće zaduživanje, koje podrazumijeva zaduživanje kod komercijalnih banaka", naveo Đonlagić.

Iako u prijedlogu teksta, kako kaže, nemamo objašnjeno pod kojim uslovima, na koji rok, po kojoj kamatnoj stopi, smatra da "zvuči nevjerovatno da će efektivna kamatna stopa kod komercijalnih banaka biti niža neko što je kod MMF-a, a kod četvrtog Stand by aranžmana s MMF-om kamatna stopa je iznosila 1,09 posto".

"Zvuči mi naprosto nevjerovatno da će kamatna stopa na ovih 200 miliona biti niža od 1,09 kakva je bila kod MMF-a. Četvrto, već sada u rebalansu budžeta iznos sredstava na otplatu dugova i kamata je skoro milijardu, 40 posto ukupnog budžeta. Sa ovih 200 miliona mi se već približavamo da pola budžeta otpada na vraćanje dugova i kamata. Dakle nije se presjekla praksa zaduživanja. Ovakvim načinom vođenja budžeta mi koračamo prema grčkom scenariju", smatra Đonlagić.

Poslanik BPS-Sefer Halilović Jusuf Bubica uputio je prigovor, jer se po njegovim riječima tokom rasprave samo pričalo o raspodjeli budžeta.

"Treba se posvetiti više pažnje punjenju budžeta", kazao je Bubica.

Poslanik Stranke za BiH Salem Halilović kazao je da zbog "lutanja od jedne do druge parlamentarne većine" možda nije bilo izgleda za usvajanje mnogih amandmana, koji su uloženi iz svih poslaničkih klubova.

Poslanica Koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević,HSP Herceg-Bosne Slavica Josipović ocijenila je da je bilo "veoma hrabro u ovakvim okolnostima donijeti rebalans proračuna" za 2015. godinu, kojim se, smatra, stvaraju dobre gospodarske i političke pretpostavke za federalni proračun naredne godine.

Dom naroda jučer je podržao rebelans ovogodišnjeg federalnog budžeta, koji i nakon današnjeg usvajanja u Predstavničkom domu, može stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: