BiH
0

Predstavnički dom Parlamenta FBiH 21. januara o imenovanju novog predsjedavjućeg

FENA
Na današnjoj sjednici Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno je prihvaćena odluka o ostavci predsjedavajućeg ovog doma Fehima Škaljića (Savez za bolju budućnost- SBB).

Članovi Kolegija složili su se da vanredna sjednica Predstavničkog doma bude održana 21. januara, a na toj sjednici bit će samo dvije tačke dnevnog reda - razrješenje dužnosti predsjedavajućeg Predstavničkog doma i imenovanje novog predsjedavajućeg.

Kako je novinarima u Sarajevu kazao Škaljić, on je na današnjoj sjednici obrazložio svoju odluku o ostavci, a Kolegij je prihvatio da je ta ostavka po karakteru neopoziva, no, kako ističe, Parlament treba i dalje da radi u punom kapacitetu dok se ova situacija ne riješi.

Poslanički klubovi donijeli su odluku i da se ubrza proces međustranačkih konsultacija u iznalaženju kandidata za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federacije BiH, ali nije bilo govora o imenima kandidata.

Škaljić smatra da bi dužnost predsjedavajućeg trebao obavljati neko iz reda bošnjačkog naroda, a s njim se slaže i predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Ismet Osmanović, ali tvrdi da Klub poslanika SDA nije zainteresiran za tu poziciju.

  • SDA je opredijeljena da očuva stabilnost i kontinuitet rada Predstavničkog doma i podržat ćemo svakog kandidata za kojeg budemo smatrali da ima kvalitet da predsjedava i vodi Predstavnički dom - poručuje Osmanović, te dodaje da SDA neće bježati od predlaganja svog kandidata da bi se očuvao kontinuitet rada Doma.

Potvrdio je novinarima da ne postoji nova parlamentarna većina, no smatra da je sasvim moguće da se tokom međustranačkih pregovora o kandidatu za funkciju predsjedavajućeg formira nova parlamentarna većina.

Predsjednik Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marinko Čavara, s druge strane, ističe da prema Ustavu Federacije BiH Bošnjaci ne bi trebali predlagati predsjedavajućeg jer dvije funkcije mogu pripadati Bošnjacima.

  • Poznato je da je predsjednik Vlade iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik Vrhovnog suda te sukladno tome kandidat iz bošnjačkog naroda bio bi suprotan Ustavu FBiH, a Poslovnik Doma je niži akt od Ustava - kaže Čavara i dodaje da sada ne može govoriti da li će HDZ imati svog kandidata.

Predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Jasenko Selimović napominje da će stranački organi zauzeti stav o pitanju novog predsjedavajućeg Doma, a svaka politička partija ima mogućnost da predloži svog kandidata, ali SDP tu odluku još nije donio.

Novinarima se obratila i predsjednica Kluba poslanika HDZ-a 1990 Slavica Josipović, naglasivši da je cijela situacija u Parlamentu Federacije rezultat "neustavne, nelegalne, nezakonite Vlade FBiH koja nije imala svoj program, viziju ili rješenje za izlazak iz ove krize", a, kako kaže, postojali su i problemi u komunikaciji imeđu izvršne i zakonodavne vlasti.

Inače, za imenovanje novog predsjedavajućeg potrebno je minimalno 50 glasova poslanika.