BiH
7

Predstavnički dom odobrio Zakon o osnivanju fonda za pomoć poplavljenim područjima

FENA
Prijedlog zakona o osnivanju federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, predložen Parlamentu FBiH po hitnom postupku iz Federalne vlade, odobren je većinom glasova danas na sjednici Predstavničkog doma, koja je u toku.

Takav zakon je bio na dnevnom redu i protekle sedmice, ali nije podržan većinom glasova.

Protivnici su najviše prigovarali da Vlada nije predvidjela dovoljno parlamentarnog nadzora nad djelovanjem najavljenog fonda.

U međuvremenu je Vlada utvrdila novi tekst koji je danas na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma, prihvaćen većinom glasova.

Odbren je i drugi akt, Prijedlog zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje poljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih tom nesrećom.

O održavanju ove sjednice odlučio je jutros Kolegij Doma jer je Federalna vlada, osim zakona o osnivanju fonda solidarnosti i o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica, predložila još odluka čija je suština pomoć područjima postradalim u katastrofalnim poplavama što su prošlog mjeseca pogodile Bosnu i Hercegovinu, odnosno Federaciju BiH.