{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament FBiH: Bez podrške osnivanju fonda za pomoć ugroženim područjima

S
18.6.2014. u 19:41
134
64
Parlament FBiH: Bez podrške osnivanju fonda za pomoć ugroženim područjima
134
Parlament FBiH: Bez podrške osnivanju fonda za pomoć ugroženim područjima
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ na današnjoj vanrednoj sjednici nije podržao Prijedlog zakona o osnivanju federalnog fonda za pomoć ugroženim područjima od prirodne nesreće na području Federacije.
Prema rezultatima pojedinačnog izjašnjavanja prozivkom, za zakon je glasalo 48 poslanika, 12 je bilo protiv, a 11 uzdržanih.

Na osnovu pojedinačnog izjašnjavanja poslanika, konstatovano je da su dva glasa nedostajala da zakon dobije većinu.

Podršku su izrazili poslanici SDP BiH, SDA koji su u momentu glasanja bili prisutni, Stranke za BiH, Narodne stranke "Radom za boljitak", kao i poslanik SNSD-a i nekoliko nezavisnih poslanika.

Članovi Saveza za bolju budućnost BiH većinom su bili uzdržani, a protiv su se izjasnili poslanici HDZ BiH i HDZ 1990, te pojedinci iz manjih stranaka i neki nezavisni poslanici.

Poslanici su odobrili Prijedlog zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom.

Ovaj zakon podrazumijeva nekoliko konkretnih pogodnosti za opštine i kantone koje se, prije svega, odnose na mogućnost preraspodjele novca koji se prikuplja od različitih naknada. Očekuje se da će na ovaj način biti obezbijeđeno 100 miliona KM za ove namjene.

Predstavnički dom odobrio je i Prijedlog zakona o prenosu vlasništva nad nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona, gradova i opština.

Ovim aktom stvaraju se preduslovi za dodjeljivanje zemljišta, bez naknade, porodicama ili privrednim subjektima koji su zbog klizišta ostali bez imovine i ne mogu se više vratiti na ta područja.

Odobrene akte, da bi stupili na snagu, mora usvojiti i Dom naroda čija je vanredna sjednica najavljena za ponedjeljak, 23. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: