BiH
1

Predstavnički dom odobrio Prijedlog zakona o koncesijama FBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je u današnjem nastavku 14. redovne sjednice u Sarajevu Prijedlog zakona o koncesijama FBiH.

Vlada je kao predlagač ovog zakona navela da je njen cilj jačanje privrednog razvoja Federacije, stvaranje učinkovitog pravnog okvira za promoviranje i olakšavanje provedbe, razvitak koncesijskih projekata te unapređenje transparentnosti procesa dodjeljivanja koncesija.

Koncesije mogu biti date za privredno korištenje prirodnog bogatstva, dobra u općoj upotrebi ili drugog dobra, za javne radove i za javne usluge. Predloženi zakon se odnosi na dodjelu koncesija za obavljanje privrednih djelatnosti i usluga te izvođenje radova u oblastima javnih cesta, luka, zračnih luka, željeznica, korišćenja voda i javnog vodnog dobra, komunalne djelatnosti, održavanja zaštitnih vodnih objekata ili rječnih korita, hidroakumulacija, pitkih, ljekovitih, termalnih, termomineralnih i mineralnih voda, hidromelioracionih sistema, energetskih objekata, mineralnih sirovina, podzemnih voda i geotermalne energije, građevinskog zemljišta, lovišta, ribolovnih voda, cjevovoda i terminala za skladištenje i transport tekućina i plinova, poljoprivrednog zemljišta, kulturnih dobara, djelatnosti upravljanja otpadom, neškodljivog uklanjanja organskog otpada, skijaških centara i žičara, rječnog prijevoza, sporta i turizma.

Koncesija se može dati i za druge oblasti i djelatnosti. Uvedeno je novo rješenje, tako što je postupak dodjele koncesija reguliran zakonom, a ne posebnim pravilima, kao što je to u važećoj zakonskoj praksi. Federalna komisija za koncesije je samostalno i nezavisno tijelo Federacije, a njene članove, na prijedlog Vlade, imenuje Parlament FBiH, predviđeno je.

Bitna funkcija data je u Vladinom prijedlogu i općinskim načelnicima, odnosno stručnim osobama općina da obavljaju funkciju privremenog člana komisije kad je koncesioni projekt lociran na teritoriji njihove općine. Nakon završetka 14. sjednice Predstavnčkog doma, koja je započela prošlog mjeseca, danas će biti otvorena naredna, a u njenom dnevnom redu su između ostalih tačaka najavljeni: statut Radio-televizije FBiH, analiza mreža sudova u FBiH te izvještaj o datim pomilovanjima u 2011. godini.