Hitni koraci
24

Predstavnički dom FBiH usvojio zaključke, traže rješenja za migrantsku krizu

Piše: M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su pet zaključaka kojima se traži hitno reakcija nadležnih i rješavanje migrantske krize. Od Vijeća ministara BiH zatraženo je da hitno izradi Strategiju upravljanja migrantskom krizom u BiH.

Zastupnici su poručili kako osuđuju govor mržnje, te da od Vijeća ministara i Parlamenta BiH traže da se u saradnji sa svim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH dodatno angažuju u zaštiti državne granice.

Za potrebe zdravstva i uspostavljanja povoljnog stanja sigurnosti u USK traže da Vlada FBiH iz tekućeg granta dodijeli četiri miliona KM.

Također, od državnih vlasti traže da se pokrenu procedure izmjene i dopune Zakona o strancima u kojem bi se izmijenile odredbe koje se odnose na ograničenje broja osoba koje mogu zatražiti azil u BiH. Poručili su da najstrože osuđuju bilo kakav govor mržnje.

Podsjetimo, danas je održana tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o migrantskoj krizi. Sjednici je prisustvovao i predsjednik Vlade USK Mustafa Ružnić koji je zatražio da se u FBiH formira koorodinaciono tijelo koje će upravljati migrantskom krizom.