{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom FBiH usvojio strategiju za reformu penzionog sistema

F
13.11.2013. u 14:30
0
14
Predstavnički dom FBiH usvojio strategiju za reformu penzionog sistema
0
Predstavnički dom FBiH usvojio strategiju za reformu penzionog sistema
Predstavnički dom FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je danas većinom glasova u Sarajevu strategiju reforme penzijskog sistema u FBiH, koju je predložila Federalna vlada.
Najvažniji cilj reforme je osiguranje dugoročne održivosti i finansijske stabilnosti penzijskog sistema te smanjenja siromaštva putem osiguranja odgovarajućeg nivoa prihoda u starosti, naveo je predlagač.

Jedan od općih ciljeva reforme je pravedniji penzijski sistem kroz jače vezivanje penzija za uplaćene doprinose, visinu plaća i dužinu staža osiguranja.

Specifični ciljevi su: organiziranje nosilaca osiguranja koji će zadovoljiti potrebe klijenata, vraćanje povjerenja u penzijski sistem kod osiguranika i korisnika, harmonizirano funkcioniranje sistema socijalnog osiguranja, poboljšanje uvjeta za razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja, smanjenje troškova rada.

Reforma penzijskog sistema u FBiH ide u pravcu izmjena načina obračuna penzijskog osnova kroz bodovni sistem i uvođenja redovnog i transparentnog usklađivanja penzija umjesto sadašnjeg sistema koeficijenata. Predviđa i postepeno povećavanje prijevremene starosne granice odlaska u penziju, pooštravanje uvjeta za invalidsku i porodičnu penziju, povećanje finansijske discipline i obuhvata penzijskim sistemom, uvođenje adekvatnih stopa doprinosa za tzv. beneficirani radni staž, unapređenje jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa te uračunavanje posebnog staža u dvostrukom trajanju samo u slučaju kada je on neophodan za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Budući penzijski sistem treba modelirati na dva stuba, navedeno je.

Prvi je - obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje. Tu je predlagač naveo da su penzije koje zavise od zarade (visine plaće) ili visine uplaćenih doprinosa, osnova sistema penzijskog i invalidskog osiguranja. Minimalnu penziju kao pravo treba zadržati u modelu kakav je i danas u vidu penzije koja ima funkciju zaštite od ekstremnog siromaštva. Ovom penzijom bile bi obuhvaćene samo osobe koje ispunjavaju uvjete po trenutnim zakonskim rješenjima, a to znači da imaju najmanje 20 godina staža i 65 godina života. Ovu vrstu zaštite imali bi i korisnici invalidske i porodične penzije.

Poseban dio prvog stuba obuhvata osobe koje su uvedene u pravo (penzionirane) pod povoljnijim uvjetima u odnosu na opće propise penzijskog i invalidskog osiguranja, po različitim osnovama i svrstavaju se u tzv. "povoljnije penzije".

Drugi stub, odnosno predviđeni segment penzijskog osiguranja je dobrovoljan i spada u individualno penzijsko osiguranje koje funkcionira na kapitaliziranom principu dugoročne štednje. Neki oblici ovakvog osiguranja postoje u BiH već dvadesetak godina i poznati su kao sheme dugoročne štednje i polisa životnog osiguranja od osiguravajućih kuća, ali ih treba ugraditi u legislativu i nadzirati od države, navela je Vlada.

Strategija za reformu penzijskog sistema nalaže donošenje zakona u Federaciji BiH iduće godine koji će, praktično, provoditi tu reformu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: