BiH
0

Predstavnički dom FBiH usvojio strategiju za reformu penzionog sistema

FENA
Predstavnički dom FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je danas većinom glasova u Sarajevu strategiju reforme penzijskog sistema u FBiH, koju je predložila Federalna vlada.

Najvažniji cilj reforme je osiguranje dugoročne održivosti i finansijske stabilnosti penzijskog sistema te smanjenja siromaštva putem osiguranja odgovarajućeg nivoa prihoda u starosti, naveo je predlagač.

Jedan od općih ciljeva reforme je pravedniji penzijski sistem kroz jače vezivanje penzija za uplaćene doprinose, visinu plaća i dužinu staža osiguranja.

Specifični ciljevi su: organiziranje nosilaca osiguranja koji će zadovoljiti potrebe klijenata, vraćanje povjerenja u penzijski sistem kod osiguranika i korisnika, harmonizirano funkcioniranje sistema socijalnog osiguranja, poboljšanje uvjeta za razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja, smanjenje troškova rada.

Reforma penzijskog sistema u FBiH ide u pravcu izmjena načina obračuna penzijskog osnova kroz bodovni sistem i uvođenja redovnog i transparentnog usklađivanja penzija umjesto sadašnjeg sistema koeficijenata. Predviđa i postepeno povećavanje prijevremene starosne granice odlaska u penziju, pooštravanje uvjeta za invalidsku i porodičnu penziju, povećanje finansijske discipline i obuhvata penzijskim sistemom, uvođenje adekvatnih stopa doprinosa za tzv. beneficirani radni staž, unapređenje jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa te uračunavanje posebnog staža u dvostrukom trajanju samo u slučaju kada je on neophodan za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Budući penzijski sistem treba modelirati na dva stuba, navedeno je.

Prvi je - obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje. Tu je predlagač naveo da su penzije koje zavise od zarade (visine plaće) ili visine uplaćenih doprinosa, osnova sistema penzijskog i invalidskog osiguranja. Minimalnu penziju kao pravo treba zadržati u modelu kakav je i danas u vidu penzije koja ima funkciju zaštite od ekstremnog siromaštva. Ovom penzijom bile bi obuhvaćene samo osobe koje ispunjavaju uvjete po trenutnim zakonskim rješenjima, a to znači da imaju najmanje 20 godina staža i 65 godina života. Ovu vrstu zaštite imali bi i korisnici invalidske i porodične penzije.

Poseban dio prvog stuba obuhvata osobe koje su uvedene u pravo (penzionirane) pod povoljnijim uvjetima u odnosu na opće propise penzijskog i invalidskog osiguranja, po različitim osnovama i svrstavaju se u tzv. "povoljnije penzije".

Drugi stub, odnosno predviđeni segment penzijskog osiguranja je dobrovoljan i spada u individualno penzijsko osiguranje koje funkcionira na kapitaliziranom principu dugoročne štednje. Neki oblici ovakvog osiguranja postoje u BiH već dvadesetak godina i poznati su kao sheme dugoročne štednje i polisa životnog osiguranja od osiguravajućih kuća, ali ih treba ugraditi u legislativu i nadzirati od države, navela je Vlada.

Strategija za reformu penzijskog sistema nalaže donošenje zakona u Federaciji BiH iduće godine koji će, praktično, provoditi tu reformu.