Moguć i zakon
8

Predstavnički dom FBiH pozvao Addiko banku i UG "Švicarac" na dogovor

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici zaključak prema kojem Addiko banka d.d. Sarajevo i Udruženje korisnika kredita u švicarskim francima "Švicarac", u roku od 20 dana trebalo da potpišu memorandum o sporazumijevanju koji bi olakšao agoniju korisnika ovih kredita.

Ako memorandum ne bude potpisan u datom roku, Parlament FBiH se, prema ovom zaključku, obavezuje da na prvoj narednoj redovnoj sjednici razmotri prijedlog zakona o konverziji CHF kredita.

Problem dužnika kredita vezanih za švicarski franak traje već godinama otkako su prinuđeni da vraćaju znatno veće kreditne rate budući da je od vremena početnih rata, rastao kurs valute za koju su vezani njihovi krediti.

Podsjećamo, Addiko banka je nedavno pristala na prijedlog udruženja "Švicarac", koji podrazumijeva konverziju po kursu na dan sklapanja ugovora i kamatnu stopu od 7,5 posto pod uslovom da čelnici "Švicarca" sakupe potpise pristanka većine klijenata koji imaju nezatvorene kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Iz udruženja nisu ispoštovali svoj dio dogovora.