Klix.ba otkriva
16

Addiko banka spremna na uslove "Švicarca", ali udruženje nije ispunilo svoj dio dogovora

Klix.ba
Nakon nedavnog upada grupe nezadovoljnih klijenata u poslovnicu Addiko banke, čelništvo je optužilo predsjednika Udruženja "Švicarac" Kemala Durakovića da od korisnika kredita krije dopis u kojem banka potvrđuje spremnost za potpisivanje memoranduma koji bi odgovarao svim stranama, s uslovom da na njega pristane većina klijenata.

Duraković to negira, navodeći u svom obraćanju od 13.11. da su članovi upoznati o pismu banke te da je ono više puta objavljeno na društvenim mrežama. Ipak, za razliku od prethodnih, posljednje pismo Addiko banke nije javno objavljeno.

Kako se navodi u spomenutom pismu do kojeg je došla redakcija portal Klix.ba, a koje je upućeno predsjedniku UKK "Švicarac" Kemalu Durakoviću, Addiko banka je pristala na prijedlog udruženja, koji podrazumijeva konverziju po kursu na dan sklapanja ugovora i kamatnu stopu od 7,5 posto pod uslovom da čelnici "Švicarca" sakupe potpise pristanka većine klijenata koji imaju nezatvorene kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

S obzirom na to da kredit u švicarskim francima u Addiko banci ima još 777 osoba (s krajem septembra), banka je tražila da barem 700 osoba ili 90 posto podrži prijedlog Udruženja, kako bi ovo pitanje konačno bilo riješeno. Iako u svojim medijskim istupima ističu da zastupaju 9.802 korisnika CHF kredita, Udruženje "Švicarac" je sakupilo potpise svega 223 aktivna klijenta.

"Utvrdili smo da se radi o ukupno 432 osobe, odnosno 428 osoba nakon isključenja ponovljenih imena i pogrešnih rednih brojeva. Od 428 osoba ukupno je 341 osoba bila ili je još uvijek klijent Addiko Bank d.d. Sarajevo. Među 341 navedenom osobom, aktivne kreditne partije s valutnom klauzulom u CHF u Addiko Bank d.d. Sarajevo imaju 223 klijenta", stoji između ostalog u pismu.

"Ovo je, poredeći s brojem trenutno aktivnih klijenata s kreditom uz valutnu klauzulu u CHF, samo 30 posto", stoji između ostalog u pismu koje UKK "Švicarac" još uvijek nije objavilo iako je dostavljeno 31. oktobra.

Addiko banka, dakle, u svom pismu spočitava predsjedniku udruženja mogućnost da osigura obećanu većinsku podršku korisnika kredita prijedlogu udruženja, ali i kredibilitet Udruženja "Švicarac" čiji čelnici tvrde da predstavljaju sve korisnike CHF kredita. Uvidom u potpise koje je udruženje uputilo Addiko banci, stvorena je potpuno drugačija slika.

U pismu se navodi kako je banka i dalje opredijeljena za sporazum prema prijedlogu udruženja, nudeći dodatno vrijeme za prikupljanje potpisa, ali koji dobrovoljno treba da prihvate korisnici kredita. Banka ih istovremeno poziva da mogu samostalno pristupiti u prostorije banke i dogovoriti otpis 30 posto zatečenog duga.

Također, socijalno ugrožene kategorije mogu ostvariti i 50 posto popusta na zatečeni dug prema Addiko banci. Da li će preostali korisnici CHF kredita podržati Durakovića i njegov prijedlog ili prihvatiti ponudu banke bit će poznato u narednom periodu.