Addiko banka spremna na uslove "Švicarca", ali udruženje nije ispunilo svoj dio dogovora

Klix.ba
17.11.2017. u 11:30
16
39
Addiko banka spremna na uslove "Švicarca", ali udruženje nije ispunilo svoj dio dogovora
16
Addiko banka spremna na uslove "Švicarca", ali udruženje nije ispunilo svoj dio dogovora
Nakon nedavnog upada grupe nezadovoljnih klijenata u poslovnicu Addiko banke, čelništvo je optužilo predsjednika Udruženja "Švicarac" Kemala Durakovića da od korisnika kredita krije dopis u kojem banka potvrđuje spremnost za potpisivanje memoranduma koji bi odgovarao svim stranama, s uslovom da na njega pristane većina klijenata.
Duraković to negira, navodeći u svom obraćanju od 13.11. da su članovi upoznati o pismu banke te da je ono više puta objavljeno na društvenim mrežama. Ipak, za razliku od prethodnih, posljednje pismo Addiko banke nije javno objavljeno.

Kako se navodi u spomenutom pismu do kojeg je došla redakcija portal Klix.ba, a koje je upućeno predsjedniku UKK "Švicarac" Kemalu Durakoviću, Addiko banka je pristala na prijedlog udruženja, koji podrazumijeva konverziju po kursu na dan sklapanja ugovora i kamatnu stopu od 7,5 posto pod uslovom da čelnici "Švicarca" sakupe potpise pristanka većine klijenata koji imaju nezatvorene kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

S obzirom na to da kredit u švicarskim francima u Addiko banci ima još 777 osoba (s krajem septembra), banka je tražila da barem 700 osoba ili 90 posto podrži prijedlog Udruženja, kako bi ovo pitanje konačno bilo riješeno. Iako u svojim medijskim istupima ističu da zastupaju 9.802 korisnika CHF kredita, Udruženje "Švicarac" je sakupilo potpise svega 223 aktivna klijenta.

"Utvrdili smo da se radi o ukupno 432 osobe, odnosno 428 osoba nakon isključenja ponovljenih imena i pogrešnih rednih brojeva. Od 428 osoba ukupno je 341 osoba bila ili je još uvijek klijent Addiko Bank d.d. Sarajevo. Među 341 navedenom osobom, aktivne kreditne partije s valutnom klauzulom u CHF u Addiko Bank d.d. Sarajevo imaju 223 klijenta", stoji između ostalog u pismu."Ovo je, poredeći s brojem trenutno aktivnih klijenata s kreditom uz valutnu klauzulu u CHF, samo 30 posto", stoji između ostalog u pismu koje UKK "Švicarac" još uvijek nije objavilo iako je dostavljeno 31. oktobra.

Addiko banka, dakle, u svom pismu spočitava predsjedniku udruženja mogućnost da osigura obećanu većinsku podršku korisnika kredita prijedlogu udruženja, ali i kredibilitet Udruženja "Švicarac" čiji čelnici tvrde da predstavljaju sve korisnike CHF kredita. Uvidom u potpise koje je udruženje uputilo Addiko banci, stvorena je potpuno drugačija slika.

U pismu se navodi kako je banka i dalje opredijeljena za sporazum prema prijedlogu udruženja, nudeći dodatno vrijeme za prikupljanje potpisa, ali koji dobrovoljno treba da prihvate korisnici kredita. Banka ih istovremeno poziva da mogu samostalno pristupiti u prostorije banke i dogovoriti otpis 30 posto zatečenog duga.

Također, socijalno ugrožene kategorije mogu ostvariti i 50 posto popusta na zatečeni dug prema Addiko banci. Da li će preostali korisnici CHF kredita podržati Durakovića i njegov prijedlog ili prihvatiti ponudu banke bit će poznato u narednom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: