BiH
0

Predstavnički dom FBiH odobrio vladine izmjene zakona o plaćama dužnosnika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH prihvaćen je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Jedan od razloga za izmjene aktuelne legislative u ovoj oblasti je potreba za preciziranjem odredbi koje se odnose na njegovu primjenu u kantonima i općinama, obrazložio je predlagač izmjena, Federalna vlada.

Pošto aktuelne odredbe ne ostavljaju mogućnost kantonalnim, odnosno općinskim i gradskim vlastima da u dogovoru sa sindikatom utvrde osnovicu u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, predloženim izmjenama je precizirano da se ne može utvrditi veća osnovica od utvrđene na federalnom nivou.

Istovremeno je mogućnost da se, preko osnovice i istih koeficijenata kao na federalnom nivou, utvrde plaće zavisno od specifičnosti svakog pojedinog kantona.

Riječ je, dakle, o mogućnosti i obavezi organa vlasti da u dogovoru sa sindikatom utvrde osnovicu za obračun plaća u skladu s raspoloživim sredstvima za te namjene, odnosno u skladu s finansijskim mogućnostima svakog od njih, navedeno je.

U suštini, namjera je da se koeficijenti za pojedina radna mjesta u državnoj službi (državni službenici i namještenici) izjednače s koeficijentima predviđenim na federalnom nivou, a da se koeficijenti za izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike u kantonima, gradu i općini donesu od kantonalne skupštine i općinskih i gradskih vijeća s tim da ne mogu biti veći od utvrđenih za izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike, kako je utvrđeno ovim tekstom.

Prije utvrđivanja Prijedloga zakona, s ponuđenim rješenjima upoznati su svi kantoni, kao i Savez općina i gradova FBiH kao legitimni predstavnik općina i gradova u Federaciji BiH, navela je Vlada.