BiH
2

Predstavnički dom FBiH o hapšenju Živka Budimira

SRNA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) danas će na vanrednoj sjednici raspravljati o situaciji nastaloj hapšenjem predsjednika FBiH Živka Budimira.

Poslanici su danas na redovnoj sjednici Predstavničkog doma prihvatili i inicijativu SDP-a o hitnom sastanku Ustavno-pravne komisije ovog doma koja je donijela zaključak da federalni Ustav nije predvidio ovakvu situaciju i da Parlament jedino može da odluči kako naći izlaz iz vakuuma u kojem se našlo funkcionisanje izvršne vlasti u ovom entitetu.

Predsjednik Ustavno-pravne komisije Irfan Ajanović rekao je da je Komisija konstatovala da nastala situacija u vezi sa obavljanjem dužnosti predsjednika FBiH nije predviđena u Ustavu i da predsjednik FBiH u ovakvoj nastaloj situaciji ne može da obavlja ustavom predviđenu dužnost.

On je istakao da je Predstavničkom domu predloženo da na osnovu ovih zaključaka obavi raspravu.

"Predstavnički dom donijet će odluke koje će biti validne", istakao je Ajanović.

Vanredna sjednica zakazana je za 11.00 sati, a na nju su pozvani i potpredsjednici FBiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić.

Sud BiH je 28. aprila odredio jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju. Predsjednika FBiH su 26. aprila u Sarajevu uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH. Budimir je prebačeni u zatvor u Mostaru.