Formiranje vlasti
87

Predstavnici stranaka prije sjednice Parlamenta bili na sastanku kod ambasadora SAD-a

V. K.
Prolaz koji vodi ka rezidenciji ambasadora SAD-a u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prolaz koji vodi ka rezidenciji ambasadora SAD-a u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Lideri stranaka okupljenih u koaliciju Osmorka i HDZ-a su danas obavili razgovor o formiranju vlasti sa ambasadorom SAD-a u BiH Michaelom Murphyjem. Sastanak je počeo oko 12:30 sati.
Kako nam je rečeno na sastanku nije bilo predstavnika SDA i DF-a.

Uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se razgovarati i o izvršnoj vlasti i njenom formiranju, predstavnici koji su okupljeni oko stranaka koje čine vlast na nivou entiteta obavili su razgovor i sa stranim zvaničnicima.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, predstavnici stranaka su razgovarali sa ambasadorom Murphyjem u njegovoj rezidenciji, a tema razgovora najvjerovatnije je bila rješavanje problema konstituisanja vlasti u Federaciji BiH.

S obzirom da nije jasno šta će se danas odlučivati i o čemu će se glasati u Parlamentu FBiH, izgledno je da je kod američkog ambasadora bilo govora i o tome. Jer, iako je formiranje vlasti jedina tačka dnevnog reda, za vladu se ne može glasati bez saglasnosti oba potpredsjednika FBiH.

S obzirom na to da je danas posljednji rok za formiranje vlasti, intenzivirali su se brojni razgovori između predstavnika stranaka u Parlamentu FBiH, ali i oni koji uključuju razgovore sa stranim diplomatama.

Podsjetimo, u sjedištu rukovodstva Federacije BiH jučer je održan sastanak visokog predstavnika Christiana Schmidta sa rukovodstvom Federacije BiH, predsjednicom Lidijom Bradarom i potpredsjednicima Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem.

Iako je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH formalno započela, predstavnici Kluba zastupnika Stranke za BiH tražili su pauzu od pola sata nakon čega će se sjednica nastaviti te bi trebali biti poznati dalji koraci parlamentarne većine ka deblokadi procesa uspostavljanja vlasti.

Podsjećamo, predsjednica FBiH Lidija Bradara je donijela odluku o imenovanju novog premijera i ministara Vlade FBiH, ali sa tom odlukom nije saglastan potpredsjednik Lendo. Prema Ustavu FBiH za imenovanje vlade potrebna je odluka predsjednika i saglasnost oba potpredsjednika.