Sarajevo
34

Predstavnički dom FBiH započeo sjednicu o formiranju vlade, Stranka za BiH odmah zatražila pauzu

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH započeo je sjednicu na kojoj će se raspravljati o daljem formiranju izvršne vlasti u ovom bh. entitetu.
Iako je sjednica formalno započela, čini se kako će se na pravu raspravu sačekati još pola sata. Naime, nakon što su zastupnici sjeli u svoje klupe, predstavnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu odmah su zatražili pola sata pauze što je i usvojeno.

Današnja sjednica Predstavničkog doma FBiH jedna je i od najvažnijih s obzirom da u ponoć ističe rok za formiranje Vlade FBiH, a da predsjednica odnosno potpredsjednici entiteta još uvijek nisu postigli konsenzus o ovom pitanju.

Ono o čemu je Klix.ba ranije pisao, a tiče se današnje sjednice i formiranja vlasti, jedna od opcija je da će zastupnici samo raspravljati i eventualno predlagati razne izlazne opcije, iako svaka vodi ka Schmidtu.

Jedna od ideja, koju je Klix.ba već objavio je da parlamentarna većina usvoji neku vrstu rezolucije u oba doma, kojom bi pozvali Schmidta da nametne odluku. Ipak, ključni detalj je da li bi nova odluka bila trajna ili privremena. Ako bude privremena, takvu odluku ne podržavaju ni sve stranke Osmorke, poput SBiH-a i NES-a.

Uoči današnje sjednice upućeno je i nekoliko inicijativa. Između ostalog, Klub zastupnika DF-a uputio je inicijativu za izmjenu Ustava FBiH kojom bi za imenovanje vlade bili dovoljni potpisi predsjednika i potpredsjednika.

Nakon što je Demokratska fronta uputila svoju inicijativu za promjenu Ustava entiteta FBiH, sličan dokument predali su i poslanici bloka Narodni evropski savez i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

"Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužuje Ustavnu komisiju ovog Doma da u skladu s propisanom nadležnošću u članu 57. Poslovnika Predstavničkog doma, u roku od 15 dana, razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje i/ili izmjenu i dopunu ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH, nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav FBiH od strane visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, a radi postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata kroz imenovanje Vlade FBiH u propisanim rokovima, kako u sadašnjem tako i u svakom narednom sazivu Parlamenta FBiH", navedeno je u dokumentu.