Izborni zakon
1

Predstavnici političkih stranaka danas nastavljaju razgovore s Venecijanskom komisijom

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U zgradi Delegacije EU u Sarajevu predstavnici Venecijanske komisije nastavili su razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH s predstavnicima bosanskohercegovačkih političkih stranaka.

Sastanak međunarodnih eksperata s predstavnicima SDA, HDZ-a, SDP-a, SBB-a i DF-a počeo je jutros u 9 sati.

Predstavnici Venecijanske komisije trebali bi se danas sastati i s predsjednicima parlamentarnih stranaka u BiH, odnosno Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem, Nerminom Nikšićem, Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem.

Ovo je treći sastanak međunarodnih eksperata s predstavnicima bh. vlasti, a koji su ranije razgovarali s predsjednicom Centralne izborne komisije (CIK) Irenom Hadžiabdić, članovima Kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predstavnicima parlamentarnih stranaka u najvišem državnom organu zakonodavne vlasti.

Podsjećamo, Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija) je savjetodavno tijelo Vijeća Evrope koje se bavi ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i općenito djelovanjem demokratskih ustanova.

Uloga Venecijanske komisije je pružanje pravnih savjeta državama članicama, a posebno pomoći državama koje žele uskladiti svoje pravne i institucionalne strukture s evropskim standardima i međunarodnim iskustvom u oblasti demokratije, ljudskih prava i zakona. Također, radi na diseminaciji i konsolidaciji zajedničkog konstitucionalnog naslijeđa, a zemljama u tranziciji pruža hitnu ustavnu pomoć.