BiH
34

Predstavnici penzionera predložili sporno smanjenje penzija, sakupljeno milion maraka

Piše: N. J.
Omer Omerefendić
Omer Omerefendić
Odluka o odbijanju jedne do tri marke od majskih penzija u Federaciji BiH donijeta je na Izvršnom odboru Saveza udruženja penzionera FBiH, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Saveza Omer Omerefendić.

Istakao je da je ta odluka donijeta uz saglasnost svih kantonalnih i općinskih organizacija penzionera u FBiH.

"Na toj sjednici Izvršnog odbora, kojoj je prisustvovao i direktor Zavoda PIO FBiH, odlučeno je da se napravi fond solidarnosti za penzionere koji su pogođeni katastrofalnim poplavama. Tako je donesena odluka da se u fond prikupe sredstva po četiri osnova, odbijanjem jedne do tri marke od majske penzije, od radnika PIO-a koji su pristali dati dio plaće, iz stambenog fonda PIO, te od poslovnih partnera PIO-a", rekao je Omerefendić.

Milion KM za 30 kuća

Ističe kako će na ovaj način biti prikupljeno do milion KM, te da će od tog novca biti izgrađeno 30 kuća za penzionere koji su nakon poplava ostali bez krova nad glavom.

"Obišli smo već neka od najugroženijih područja, te smo dobili obećanje predstavnika općina da će općine osigurati zemljište i priključke, te će od tih milion KM moći biti izgrađeno 30 kuća za penzionere. Napravljen je poseban podračun i formirana komisija koja će pratiti na koji će način biti utrošena sredstva, kako bi striktno svaka marka otišla najugroženijim penzionerima", naveo je naš sagovornik, ističući kako odbijanja od penzija više neće biti.

Podsjetimo, kako je ranije za Klix.ba potvrdio Tomislav Kvesić, iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda PIO/MIO, onima koji primaju naknade do iznosa minimalne penzije odbijena je od jedna KM, od minimalne do zajamčene dvije KM, a od zajamčene do iznosa 869 KM odbijaju se dvije i pol KM. Onima koji dobivaju penziju veću od 869 KM odbijeno je tri KM.

Žale se oni sa preko 1.000 KM

Omerefendić napominje kako su gotovo svi penzioneri obaviješteni prethodno o ovoj odluci, te da je moguće da ih jedan broj nije znao za odluku.

"Mi smo preko kantonalnih, općinskih i mjesnih organizacija odluku saopćili penzionerima. Mogu reći da ih je većina podržala ovu ideju, ali i da se žali nekoliko njih. Ti koji se ne slažu sa odlukom mogu tražiti da im se refundira odbijeni novac i to će biti učinjeno već pri isplati naredne penzije. Mada, moram vam reći da se najviše žale oni kojima je odbijeno tri KM, odnosno oni koji imaju penzije veće od 1.000, pa i 1.500 KM", zaključio je Omerefendić.

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je ranije da se, nažalost, jedna plemenita ideja Udruženja penzionera koristi kao povod za politikanstvo i napad na Vladu FBiH.

"Vlada Federacije BiH i ja lično smo već odavno navikli da zasluga za sve dobro što se desi pripada nekom drugom, ali krivica po pravilu za sve negativno se adresira nama, bez obzira da li imamo ikakve nadležnosti u vezi s time. Najčešće to uopšte i ne pokušavamo demantirati. Ovaj put želimo napraviti izuzetak jer se radi o populaciji prema kojoj imamo sigurno izuzetno razumijevanje i koja ne zaslužuje da se s njima manipuliše", rekao je Nikšić, te dodao:

"Zato ne dopuštamo da se manipuliše kako je Vlada donijela bilo kakvu odluku kojom penzionerima, bez njihove saglasnosti, umanjuje penziju kako bi se taj novac usmjerio kao pomoć nastradalim od poplave. Istina je da to niti je odluka Vlade, niti Vlada za takvo nešto ima nadležnosti. Istina je da je to odluka Udruženja penzionera koje na taj način u stvari želi osigurati novac za svoj fond solidarnosti iz kojeg žele pomoći svojim članovima penzionerima koji su u ovoj nesreći ostali bez krova nad glavom ili im je dom oštećen".