BiH
0

Predstavnici penzionera s premijerom Novalićem: Nema mogućnosti za povećanje penzija

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Za sada nema nikakvih mogućnosti za povećanje penzija, ali se neće ni dirati postojeći nivo socijalnih prava, jedna je od poruka s današnjeg sastanka na kojem je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio delegaciju Saveza udruženja penzionera FBiH, na čelu s predsjednikom Omerom Omerefendićem.

Sastanku su prisustvovali dopremijer i ministar trgovine Aleksandar Remetić, ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić.

Rješavanjem pitanja deficita penzionog fonda i provođenjenjem reforme penzionog sistema, te njegovim restrukturiranjem, što svakako zahtijeva duži period, mogli bi biti stvoreni uvjeti za njegovu stabilizaciju, a onda i eventualno povećanje penzija. Vlada FBiH će poduzeti niz reformskih mjera koje imaju za cilj povećanje poreznog obuhvata, kako bi se realni sektor, za koji u ovom trenutku nije moguće uvesti bilo kakva dodatna opterećenja, doveo u situaciju da se razvija, a sami tim i stvara uvjete za rast i novo zapošljavanje, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dosta riječi bilo je i o jačanju finansijske discipline, sprečavanju rada nacrno i mjerama kojima bi bila omogućena efikasnija naplata poreza i doprinosa, posebno velikih dužnika za penzijsko i invalidsko osiguranje u javnim preduzećima i kompanijama.

Istaknuto je da je reforma penzionog sistema dugoročan proces i da ne može biti provedena bez korjenitih promjena u drugim oblastima, posebno u zakonodavnoj i socijalnoj sferi, te da eventualno poboljšanje materijalnog položaja jedne od najugroženijih kategorija našeg društva, može doći samo nakon što ona da određene efekte, navodi se u saopćenju.