Primitivna objašnjenja
21

Predstavnica Mađarske u UN-u hvalila Vučića i kazala da Rezolucija izaziva podjele

F. H.
Predstavnica Mađarske u Ujedinjenim nacijama održala je sramotan govor u kojem je obrazlagala zašto je njena država glasala protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Tragedija 1995. godine se dešavala u blizini Mađarske. Nadajmo se da se u ovom slučaju historija neće ponoviti. Mađarska je odlučna za jačanje prosperiteta zapadnog Balkana i biti ćemo budni kada je moguća eskalacija", kazala je predstavnica Mađarske.

On je rekla da u tome kontekstu postavlja pitanje da li je Rezolucija donosi dobro u pitanju sigurnosti Balkana ili izaziva dodatne podijele koje će otvoriti stare rane.

Navela je da je Rezoluciju trebalo staviti na glasanje samo ako ne bude prijetnja miru i da Mađarska iz toga razloga nije mogla podržati rezoluciju.

Na kraju svog govora predstavnica Mađarske se zahvalila Aleksandru Vučiću i pohvalila ga jer "promovira napredak u susjedstvu, mađarska zajednica može računati na njega".

Mađarska je jedina članica Evropske unije koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici i time se trajno stavila na stranu negatora genocida.