I ja idem na posao
95

Predstavljeni rezultati projekta o zapošljavanju osoba s Downim sindromom

Klix.ba
Udruženje "Život sa Down sindromom FBiH" održalo je konferenciju "I ja idem na posao" na kojoj su predstavljeni rezultati petomjesečnog projekta o radu i zapošljavanju u kojem su učestvovale mlade osobe s Downim sindromom.

Projekat je kreiran na temelju Strategije za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u FBiH 2016-2021 i Zaključnim zapažanjima UN Komiteta za prava osoba s invaliditetom i proveden je u saradnji s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike.

Kroz projekt "I ja idem na posao", mladi s Downim sindromom su bili radno angažovani u 6 kompanija, uz podršku radnih asistenata. Osim pripreme za rad mladih, tokom projekta su obučeni i radni asistenti čiji je angažman još jednom potvrdio da su neizostavan dio zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom. S druge strane, poslodavci su uložili maksimalne napore da pripreme svoj radni kolektiv i prilagode radne zadatke osobama s Downim sindromom, koje su radile ukupno 850 radnih sati.

Projekt je istovremeno identificirao i analizirao prepreke za zapošljavanje i volontiranje mladih s Down sindromom na otvorenom tržištu rada, i na osnovu dobijenih rezultata su pripremljene Smjernice namijenjene svim učesnicima u procesu zapošljavanja - od porodice, obrazovnih institucija, preko službi i agencija za zapošljavanje, do poslodavaca.

Na konferenciji je prikazan i dokumentarni film "I ja idem na posao", uz istovremeno predstavljanje Smjernica za posredovanje u zapošljavanju, zapošljavanje i volontiranje mladih s Down sindromom. Učesnici konferencije, veliki broj stručnjaka iz sfere zapošljavanja, kao i predstavnici institucija su veoma aktivno učestvovali u diskusiji o mogućim perspektivama, a sve u pravcu ostvarenja prava na rad mladih s invaliditetom. O želji za radom govorili su i mladi s Downim sindromom, od kojih sve počinje i kojima moramo dati glas da sami iskažu ono što žele.