KCUS
0

Predstavljeni dijagnostičko-terapijski i promotivno preventivni vodiči

FENA
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Institut za naučnoistraživački rad i razvoj Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo prezentirali su u srijedu pet vodiča nastalih u ovoj godini od čega dva iz edicije dijagnostičko-terapijskih vodiča i tri promotivno-preventivna vodiča.

Na današnjoj prezentaciji posebna pažnja posvećena je Dijagnostičko-terapijskom vodiču za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, autorica doc. dr. Nade Koluder-Ćimić, dr. Alme Bungur i prim.dr. Edine Stević, s obzirom na to da je u ovoj godini u javnosti bila aktualna informacija o pojavi infekcija u ovdašnjim bolnicama.

Na današnjem događaju istaknuto je da pojava bolničkih infekcija nije nikakva novost za usposlenike u zdravstvenim ustanovama te da su takve infekcije normalne u svim bolnicama na svijetu, pa i u našim. Naglašeno je da se dobrom organizacijom rada uradilo neophodno da se taj problem svih bolnica uspješno suzbija.

Vođa tima za izradu vodiču i šefica Klinike za infektivne bolesti KCUS-a doc.dr. Nada Koluder-Ćimić prezentirala je danas slučajeve gdje se postupak, konsultacije, procedura, lijekovi i terapijski postupci odvijaju u skladu s vodičima.

Predstavljeni vodiči tokom januara naredne godine bit će podijeljeni po zdravstvenim ustanovama, a s izdavanjem vodiča bit će nastavljeno i u 2011. godini (najmanje tri). Preporučeno je da svi medicinski stručnjaci na stolu imaju vodiče i da ih koriste u praksi.

Vodiči su izrađeni radi osiguranja kvalitetne zdravstvene usluge i standardizacije dijagnostike i terapije, a u izradi su sudjelovali stručnjaci iz raznih oblasti medicine.

Od 2005.izdat je 41 dijagnostičko-terapijski (profilirani prvenstveno za nivo kliničkih centara i odjeljenja i bolničkih cenata i odjeljenja) i promotivno preventivni vodič (namijenjen za promociju određenih postupaka, procedura i standarda u liječenju i prevenciju određenih oboljenja).