Ima li želje?
103

Predstavljena tehnologija za elektronsko glasanje na izborima, politička volja na ispitu

Piše:Tarik Kučević
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Sarajevu je danas počela dvodnevna postizborna konferencija "Opći izbori 2022. - Izazovi i naučene lekcije", a prisutni su, između ostalog, imali priliku vidjeti novu tehnologiju i model savremenog elektronskog glasanja koju javnost u BiH već duži niz godina očekuje.

Na konferenciji smo imali priliku vidjeti kako to u praksi funkcionira, te smo se uvjerili u brojne benefite ove tehnologije koja bi značajno poboljšala uslove i kvalitetu sprovođenja izbora u BiH.

Elektronski način glasanja pruža brojne prednosti kao što su brže prebrojavanje glasova, smanjenje mogućnosti grešaka, ali i poboljšanje ukupne efikasnosti izbornog procesa.

Svakako da to zahtijeva pažljivo planiranje i sigurnosne mjere kako bi se osigurala vjerodostojnost i transparentnost izbornog procesa, ali ukoliko je zajednički cilj poboljšanje izbornog ciklusa, jasno je da je to buduća neminovnost.

Skener gdje se ubacuje glasački listič na kojem se provjerava da li je pravilno glasano (Foto: D. S./Klix.ba)
Skener gdje se ubacuje glasački listič na kojem se provjerava da li je pravilno glasano (Foto: D. S./Klix.ba)

Uvođenje elektronskog glasanja zahtijeva tehničku infrastrukturu, obuku osoblja ali i edukaciju birača.

Ipak, paket za zaštitu integriteta izbora kojim će se omogućiti tehničke izmjene Izbornog zakona i sprovođenja elektronskog glasanja zavisi od političke volje, ili na kraju od potencijalne odluke visokog predstavnika koji ima mogućnost mjenjati izborne zakone i načine glasanja.

Opće je poznato da su izborne nepravilnosti toliko rasprostranjene da je nametanje elektronskog glasanja i uvođenje skenera na biralištima nužda bez koje neće biti ispoštovana demokratska volja građana.

Tim povodom razgovarali smo sa Ernesom Jusovićem, vršiocem dužnosti izvršnog direktora u Sekretarijatu Udruženja izbornih zvaničnika BiH.

Udruženje u kojem Jusović radi je nevladina organizacija koja je nastala 1999. godine i do danas njena osnovna jedinica je svakako bavljenje projektima vezanim za izbore, ali kako su godine odmicale, udruženje se počelo baviti sa drugim projektima kao što su edukacija mladih u srednjim školama, projekti mladi za mlade, prvi put glasaš itd.

Ernes Jusović (Foto: D. S./Klix.ba)
Ernes Jusović (Foto: D. S./Klix.ba)

Jusović je istakao da ovaj model elektronskog glasanja mlađim ljudima izgleda poprilično jednostavno, ali da će ipak trebati vremena za prilagođavanje.

"Centralna izborna komisija BiH će uskoro napraviti jedan 'pilot' projekat sa određenim firmama u nekoliko općina, te će biti preko 100 biračkih odbora uključeno u projekat da se upravo vidi kako reaguju ljudi. U principu taj bi proces išao postepeno", kazao je za Klix.ba.

Navodi da bi to najvjerovatnije išlo sličnim putem kao što je bilo u Albaniji, gdje su na nekoliko stotina biračkih mjesta testirali ovaj sistem.

"Oni su samo imali tu elektronsku opremu, skenere, čak i mašine koje šalju direktno i oni su u principu isprobali da li to radi onako kako su oni to zamislili. Da se razumijemo, svugdje ima problema, mašina može zakazati, nestane struje, ali najvažnija stvar je da se izbjegne to duplo glasanje, ali i ostale nepravilnosti", poručio je.

Aparat za provjeru ličnih dokumenata (Foto: D. S./Klix.ba)
Aparat za provjeru ličnih dokumenata (Foto: D. S./Klix.ba)

Naglašava da je to krucijalna stvar jer kad se pogrešno glasa, aparat signalizira pogrešno glasanje i automatski javlja nadležnim da nije uredu.

Poručuje da kompletna promjena nije moguća bez političke volje.

"Jasno je svima da ovo prvo mora proći u Parlamentu BiH. Da li tu ima volje, ima li želje da se to uradi, to je sada neka druga priča", ističe.

Aparat za provjeru otiska prsta, ali i za pomoć za osobe sa poteškoćama (Foto: D. S./Klix.ba)
Aparat za provjeru otiska prsta, ali i za pomoć za osobe sa poteškoćama (Foto: D. S./Klix.ba)

Na pitanje kada bi mogla biti biti pokrenuta procedura za usvajanje ovog načina glasanja, Jusović na kraju navodi da su oni čak prije devet godina radili jednu sličnu incijativu.

"Tada je došlo pet firmi i prezentiralo je svoju opremu. Prije devet godina mi smo Parlamentu BiH pokazali šta se može uraditi. Mi imamo domaće kompanije koje se sve više interesuju za to i gdje bi se one mogle uključiti u to. Nažalost, ne možemo se nigdje pomjeriti dok Parlament BiH ne donese zaključke. To vjerujete ne zna niti CIK, ni Udruženje izbornih zvaničnika", zaključio je Jusović.

Ovu predstavljenu opremu, napravila je kompanija Smartmatic koja pomaže izbornim komisijama u više od 30 zemalja da moderniziraju svoje izbore.

Koristeći tehnologiju dizajniranu i razvijenu od strane Smartmatica, ove izborne komisije su zabilježile više od 6,5 milijardi glasova bez ikakvih sigurnosnih propusta.