|

Predstavljena knjiga "Dijaliza - moj način života"

Predstavljena knjiga "Dijaliza - moj način života"
0
F
FENA
2.3.2012. u 21:28
2
komentara
0

dijeljenja
Predstavljena knjiga "Dijaliza - moj način života" Bošnjački institut u Sarajevu
Knjiga "Dijaliza - moj način života", autorica prof. dr. Halime Resić i kliničke psihologinje Bademe Čengić predstavljena je u petak navečer u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.
Radi se o knjizi koja je prvenstveno namijenjena pacijentima i osoblju koje radi sa njima, a rađena je po principu pitanja i odgovora.

Nastala je na osnovu iskustva iz prakse kliničke psihologinje Klinike za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta Sarajeva (KCUS) koja je radeći kontinuirano sa dijaliznim pacijentima uočila njihove potrebe i šta ih zapravo najviše zanima.

"Naš dugogodišnji rad pretočen je u knjigu i mislim da će biti dobro prihvaćena među dijaliznim pacijentima", kazala je šefica Klinike za hemodijalizu KCUS-a prof.dr. Halima Resić. Dodaje da je veoma bitna priprema pacijenta za dijalizu i sam dijalizni tretman, te da je važno da oni shvate da iako na dijalizi mogu ipak živjeti kvalitetno.

Resić kaže da je komunikacija osoblja i dijaliznih pacijenata veoma bitna posebno ako se zna da ima mnogo osoba koje su godinama na dijalizi.

U BiH postoje priručnici iz ove oblasti, a ovo je prva knjiga takve vrste.

Knjiga "Dijaliza - moj način života" predstavljena je u okviru Svjetskog dana bubrega koji se ove godine pod motom "Donirati bubrege, podariti život" obilježava 3. marta.

Tim povodom za sutra je najavljen stručni simpozij "Transplantacija danas", a za nedjelju ispred Katedrale potpisivanje donorskih kartica i podjela edukativnog materijala o bubrežnim bolesnicima i faktorima rizika.

U BiH trenutno ima oko 2.600 osoba na dijalizi, a broj dijaliznih pacijenata je u porastu. FBiH ima kvalitetan medicinski kadar, ali nema dovoljno kapaciteta za dijalizne pacijente zbog čega se dijaliza često radi četiri smjene.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...