BiH
0

Predstavljena knjiga "Dijaliza - moj način života"

FENA
Bošnjački institut u Sarajevu
Bošnjački institut u Sarajevu
Knjiga "Dijaliza - moj način života", autorica prof. dr. Halime Resić i kliničke psihologinje Bademe Čengić predstavljena je u petak navečer u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Radi se o knjizi koja je prvenstveno namijenjena pacijentima i osoblju koje radi sa njima, a rađena je po principu pitanja i odgovora.

Nastala je na osnovu iskustva iz prakse kliničke psihologinje Klinike za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta Sarajeva (KCUS) koja je radeći kontinuirano sa dijaliznim pacijentima uočila njihove potrebe i šta ih zapravo najviše zanima.

"Naš dugogodišnji rad pretočen je u knjigu i mislim da će biti dobro prihvaćena među dijaliznim pacijentima", kazala je šefica Klinike za hemodijalizu KCUS-a prof.dr. Halima Resić. Dodaje da je veoma bitna priprema pacijenta za dijalizu i sam dijalizni tretman, te da je važno da oni shvate da iako na dijalizi mogu ipak živjeti kvalitetno.

Resić kaže da je komunikacija osoblja i dijaliznih pacijenata veoma bitna posebno ako se zna da ima mnogo osoba koje su godinama na dijalizi.

U BiH postoje priručnici iz ove oblasti, a ovo je prva knjiga takve vrste.

Knjiga "Dijaliza - moj način života" predstavljena je u okviru Svjetskog dana bubrega koji se ove godine pod motom "Donirati bubrege, podariti život" obilježava 3. marta.

Tim povodom za sutra je najavljen stručni simpozij "Transplantacija danas", a za nedjelju ispred Katedrale potpisivanje donorskih kartica i podjela edukativnog materijala o bubrežnim bolesnicima i faktorima rizika.

U BiH trenutno ima oko 2.600 osoba na dijalizi, a broj dijaliznih pacijenata je u porastu. FBiH ima kvalitetan medicinski kadar, ali nema dovoljno kapaciteta za dijalizne pacijente zbog čega se dijaliza često radi četiri smjene.