U BiH čak 2.500 pacijenata čeka na transplantaciju bubrega

S
Piše: N. Grabovica/Sarajevo-x.com
3.3.2012. u 11:48
0
11
U BiH čak 2.500 pacijenata čeka na transplantaciju bubrega
0
1/6 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
2/6 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
3/6 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
4/6 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
5/6 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
6/6 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Povodom obilježavanja svjetskog dana bubrega, u poslovnom centru UNITIC danas je održana konferencija za medije pod nazivom "Donirati bubreg, podariti život".
Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplataciju bubrega BiH uz goste iz regiona i Evrope tom prilikom željelo je upozoriti da bolest bubrega postaje sve vodeći zdravstveni problem u svijetu.

Prof. Dr. Halima Resić, predsjednica Udruženja, kazala je Sarajevo-x.com kako se u BiH čak 2.500 osoba liječi programom hronične hemodijalize, čekajući na transplataciju bubrega.

"Zbog sve većeg broja oboljelih u svijetu, svake godine u martu se obilježava svjetski dan bubrega. Naše Udruženje ove godine je odlučilo da taj dan obilježimo jednim stručnim simpozijem gdje smo pozvali kolege stručnjake iz Hrvatska i Francuske da nam predoče svoja iskustva u vezi sa transplatacijom bubrega koju u BiH nije moguće izvesti", kazala je Resić.

Nažalost, pacijenti iz BiH transplantaciju mogu izvesti jedino u Francuskoj i to putem Otvorene mreže koja ima ugovor sa klinkom iz pomenute zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: