Komentari (582)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
..inače, svaki put kad idem u Hrv, Srb ili CG sa sobom obavezno nosim i džepni rječnik
Sebija isto govori vise jezika 😂😂😂, njoj cak nije potreban ni rijecnik 😂😂😂.
Nosi ti sta hoces, ali u Bosnjani govore Bosanski jezik, a ti i takvi kao izdajnik Kazaz, popusite ga sa slagom.
PRIKAŽI ODGOVORE (15)
Nisam expert, ali se sjećam da sam čitao o nekom Švedskom naučniku i lingvisti, koji je napravio standard za usporedbu jezika. Po tome, izdvojio je 100 najčešćih i najbitnijih riječi koje svaki jezik ima, te rekao ako dva jezika imaju 85 istih od tih 100 riječi, radi se o istom jeziku. Pogađate, Srpski, Hrvatski, Bosanski i Crnogorski imaju 100 od 100 riječi iste.
Srbi pisu knjige na srpskom jeziku, Hrvati pisu knjige na hrvatskoj jeziku, Bosnjaci pisu knjige na izmjesanom srpsko hrvatskom jeziku
Jezik je jedan, ali je politicki podijeljen na vise.
To je apsulutno jedan jezik,ali hajde daj mu jedno ime pa da ga svi tako zovemo e to ne znam,mi se ne mozemo sloziti ni oko cega na balkanu a kamoli po pitanju jezika
Hrvat Faust Vrančić 1595. napisao je prvi rječnik na 5 jezika na ovim prostorima. Kasnije nadograđivan na čak 7 jezika. Razumljiv dan danas. https://s1.postimg.org/o4x9z3by7/Untitled3.png Karadžićev je ipak došao puno kasnije. http://s13.postimg.org/4c1qpv8vr/Untitled2.png
@RomanijaBluz Procitaj "Za i protiv Vuka" ili " Gorski vijenac" u originalu- nista ne razumijes. Vuk Karadzic je uzeo tudje pravilo i unistio stari crkveni srpski jezik. Ovaj jezik danas je iz Bosne. Ili uzmi Bibliji prijasnju, pa u njoj ima preko hiljadu rijeci kojih vise nema.
@RomanijaBluz to je neki svabo izmislio- pisi kao sto govoris. Vuk je zivio u Becu, i bio je sa iluminatima. Najvjerovatnije. znao je Goethea, a procitaj "Za i protiv Vuka" od Mese Selimovica, pa ces vidjeti kako je to bilo. On je dosao u to vrijeme i prije ce biti da je unistio pravi srpski jezik.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Vidi se po ovim komentarima da CETOBALIJAMA nedostaje S-H "zajednicki jezik" pa bi rado sahranili bosanski i uveli S-H, dakako i cirilicu kao oficielni drzavni iezik. Nisu dzaba prefarbali banjalucku Ferhadiju u boje Nemanjica i poklanjali Kuran na cirilici zvanicama.
Dzaba ovi seru i nidji veze . Zajednica se raspala . Svako svoje da muhabeti . A ko ne voli tudje nek muhabeti samo svoje . Bosnjaci Pravoslavne, katolicke , muslimanske ispovijesti- BOSANSKI , Crnogorci- CRNOGORSKI, HRVATI-HRVATSKI , SRBI-SRPSKI, MAKEDONCI-MAKEDONSKI, ALBANCI-ALBANSKI SLOVENCI- SLOVENSKI
Samo blentavoj muslimanstini moze pasti na pamet da prica kako je bosanski najstariji i da u centru BG i ZG treba da se uci bosanski, hahahhah pa bog te hebo na kojim ste vi drogama. 1.5 miliona muslimanstine da odredjuje kojim jezikom da se prica u 4 drzave. A stvorili svoj jezik i naciju politicki 1993. u podrumu Holidej In-a.
Emocionalno si unesen u post. Skodi ti to zdravlju jer ocito u tom stadiju ne mozes da kontrolises svoj zaostalu kulturu...
deklarisite se vi koliko hocete. moj jezik je bosanski
Jes na 24%. U Rs-u, pa cek i u federaciji u hrvatskim kantonima je bosnjacki, a vi tu evo ne mozete nista vec 20 godina :)
@Mickey10 To samo govori o vama a ne o nama. Treba da te bude sram i stid sto si to napisao ali znamo mi ko ste vi. Uskracivati narodu nekom njegovo pravo na jezik, to ni cigani vjerovatno ne bi radili ali imamo mi vece izrode koji nas okruzuju na nasu VELIKU zalost...sram te bilo
Ovo je prosto sramotno i skandalozno! Kada se pogledate povijest Hrvatski i Srpski jezik su povijesn jezici ovih područja. Od 1993.god Bosanski jezik prvi put biva korišten, a uskoro će i Crno-gorski jezik biti sintetički uveden. OVO JE SRAMOTA!!!!
ti nisi baš dobar jelde... čisto da znaš jedini od ovih jezika koji možda može da ima neku povijest je hrvatski a i to je upitno jer hrvati pod hrvatski trpaju ono što se 1400, 1500 nazivalo slavenskim... a prvi riječnik srpskog jezika je nastao čak 200 godina iza prvog riječnika bosanskog jezika... prvi rječnik bosanskog jezika je napisan 1626 a nazovi srpskog jezika 1818 ... koju si ti povjest učio i ko je tebe podučavao je dobro fulio..
BOSANSKI JEZIK JE STARIJI OD SRPSKOG !
Kad vidim ovog Envera Kazaza , sraćka me ufati.
Tuđman kaže Aliji ne kaže se kahva nego kava . Alija odgovara dobro , kako se pravilno kaže . Ja bi tvoju ženu pohvalijo ili povalio .
NARAVNO DA PRICAMO ISTI JEZIK, TO NIKO I NE SPORI, PROBLEM JE STO JE TO BOSANSKI JEZIK U RAZNIM VARIJANTAMA, RECENO PO DANASNJEM, SA RAZNIM DOBRIM ILI LOSIM OSVJEZAVANJIMA I SAD BI GA NAZVALI "REGIONALNI", "ZAJEDNICKI" ILI INI? PA NE IDE, NI AMERI NE ZOVU SVOJ JEZIK AMERICKIM, NEGO ENGLESKI. NE VIDIM U CEMU JE PROBLEM DA SRBI I HRVATI NAZOVU SVOJE JEZIKE BOSANSKIM, KAD ON TO ZAISTA JESTE? TO STO SE MALO RAZLIKUJU, AH BOZE MOJ!
PA I POTURCENI PLAGIJATOR SA FESOM NA GLAVI KARADZIC JE PRIZNAO DA GA JE DRPIO IZ BOSNE! NE VIDIM U CEMU JE PROBLEM! JEZIK KOJIM GOVORE JUZNI SLOVENI SE NAZIVA BOSANSKI JEZIK SA RAZLICITIM VARIJANTAMA, NESTO SLICNO KAO ENGLESKI U BRITANIJI, AMERICI, AUSTRALIJI I KANADI.
JOJ KAD MI DOVEDU OVE EKAVSKE DRKADJIJE DA ONI MENI PAMETUJU KOJI MI JE MATERNJI JEZIK I JOS KUPE ZA PAR MARAKA KOJEKAKVE KAZAZE OBOLJELE OD SINDROMA "KUSTURICA" DA IM KAO DAJU "LEGITIMITET"? MRS MICKA TI PATERINA SUMADIJSKA!
Upecamamo li se na ovaj mamac "zajednickog" jezika, eto ti za deset godina opet Milutina sa Durmitora u Bosnu da uci bosnjacku djecu "zajednickom" jeziku.
Ta Snjezana Kordic vec 20 godina prdi o srpskohrvatskom jeziku, sad odjednom "zajednicki". Kakva se tu samo jugonostalgina bagra okupila, opet bi da odredjuju Bosnjacima kako da zovu jezik, opet bi stoka nostalgicarska da nas bratimi sa nasim koljacima. Ti ljudi naprosto nemaju stida ni obraza.
Ma ne bi oni da nas bratime, nego da nas podrede! Mislim kako se samo usudjuju, pa 500 godina su bili robovi Turcinima.