BiH
5

Predstavljena akcija "Donesite i vi osmijeh u bolnice"

Klix.ba
Osmijeh ne košta ništa, a djeluje čudesno. Tim je riječima danas na konferenciji za medije najavljena zajednička akcija Henkela i Konzuma Donesite i vi osmijeh u bolnice.

Zahvaljujući ovoj plemenitoj akciji udruženje klaunova doktora Crveni nosovi će u 2015. u više navrata posjetiti Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Klaunovi doktori u saradnji s međunarodnom organizacijom "Red Noses Clowndoctors International“ u Hrvatskoj djeluju od 2010., a u više navrata posjetili su i djecu u bolnicama u Bosni i Hercegovini gdje su kroz igru i smijeh pokušali otkloniti pažnju djece i roditelja od bolesti i strahova. Klaunovi doktori su posebno educirani profesionalci (glumci, muzičari i zabavljači) koji svojim terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici. Trenutno u udruženju djeluje 12 klaunova doktora.

"Rad Crvenih nosova pratimo od njihovih početaka i zadovoljni smo što možemo podržati njihov rad i hvale vrijedna nastojanja klaunova doktora da djeci boravak u bolnici učine podnošljivijim i da im izvuku osmijeh na lice. Naša je želja omogućiti što više ovakvih posjeta u Bosni i Hercegovini jer radost i veselje koje Crveni nosovi donose među djecu je najbolji motiv za ovakve akcije“, kazala je povodom predstavljanja akcije Miranda Mladin, marketing menadžerica Henkel Laundry&Home Care za Adrija regiju.

“Konzum kontinuirano podržava humanitarne projekte i učestvuje u njima, a posebno u projektima koji su usmjereni ka djeci. Tu praksu slijedit ćemo i u budućnosti, jer smatramo da su djeca najveća vrijednost društva. Drago mi je da ćemo učestvujući u ovom projektu doprinijeti da se djeci olakša boravak u bolnici i da bar na trenutak osmijeh ozari njihova lica. Djeci i njihovim roditeljima želimo poslati zajedničku poruku da mislimo na njih i da želimo da kroz terapijsko djelovanje klaunovadoktora bar na trenutak zaborave na bolest“, izjavio je Adnan Šteta, izvršni direktor Konzuma.

"Zahvalni smo što je Henkel u okviru svog društveno odgovornog poslovanja prepoznao važnost udruženja Crveni nosovi klaunovi doktori za djecu u bolnici te u partnerstvu s Konzumom započeo akciju Donesite i Vi osmijeh u bolnicu. Uvijek nam je iznimno drago doći u Bosnu i Hercegovinu, osjećamo da ovdje ljudi razumiju važnost humora u životu, a klunovedoktore svaki put dočekaju otvorenog srca. Zahvaljujemo Henkelu i Konzumu što će ovom akcijom još više podići razinu svijesti društva o važnosti humora u bolnici jer smo zaista uvjereni da djeca u najtežim životnim situacijama imaju pravo biti osnažena humorom", izjavila je Mladenka Majerić, izvršna direktorica udruge Crveni nosovi klaunovi doktori.

Crveni nosovi prvi put su posjetili Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u junu 2013. godine u okviru događanja "5 dana Zagreba u Sarajevu". Od tada su posjetili i Dječji dom Egipat, SOS Dječje selo Sarajevo, a u junu ove godine posjetili su poplavljena područja: Orašje, Odžak i Gornju Slatinu. Ukupno su kroz ove posjete klaunovidoktori razveselili i nasmijali oko 500 djece.