Tehnološka sredstva
41

Predstavljen uređaj za sprečavanje nasilja nad ženama, a čiji je tvorac Inžinjerska komora FBiH

B. R.
Sa predstavljanja tehničkih rješenja za sprečavanje nasilja nad ženama (Foto: Privredna komora FBiH)
Sa predstavljanja tehničkih rješenja za sprečavanje nasilja nad ženama (Foto: Privredna komora FBiH)
U Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine danas su predstavljena moguća tehnička rješenja za sprečavanje nasilja nad ženama, a među njima je uređaj koji je razvila Inžinjerska komora FBiH.

Riječ je o uređaju u obliku privjeska, a pritiskom dugmeta na ovom uređaju šalje se poziv u pomoć i koordinate mjesta na kojem se osoba nalazi.

Potpredsjednik Inžinjerske komore FBiH Edvin Škaljo je izjavio da bi se upotrebom ovog uređaja značajno skratilo vrijeme dolaska policije na mjesto događaja. Postoji mogućnost slanja poruke ne samo policiji, već i sigurnoj kući i drugim nadležnim organizacijama i institucijama.

Škaljo je najavio da će se obratiti entitetskoj vladi kako bi formirali radno tijelo koje će razmotriti eventualnu upotrebu ovog uređaja koji je još u testnoj fazi i koji bi do jeseni trebao biti operativan.

Mubera Hodžić-Lemeš iz Sigurne kuće Kantona Sarajevo podržala je ovu inicijativu, uvjerena da bi se ovim uređajem mogli spriječiti brojni slučajevi nasilja nad ženama. Kao prvi korak utvrđen je pilot projekat na manjem broju štićenica sigurnih kuća.

Predsjednica Inžinjerske komore FBiH Sanela Klarić i dopredsjednik Izvršnog odbora Sekcije inžinjera elektronike, automatike i telekomunikacija u ovoj komori Igor Jurčić napomenuli su da im je potrebna institucionalna podrška za aktivnosti Inžinjerske komore FBiH.