{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen projekt izgradnje banjalučke džamije Arnaudije

F
8.5.2011. u 14:17
0
10
Predstavljen projekt izgradnje banjalučke džamije Arnaudije
0
Predstavljen projekt izgradnje banjalučke džamije Arnaudije
Banja Luka
Projekt obnove džamije Arnaudije u Banjoj Luci predstavljen je danas, a u timu koji je radio na njegovoj izradi su inžinjeri arhitekture Denis Zadrović, Sabina Zahirović i Amar Hamidović.
Na projektu su angažirani već tri godine, s tim da je proces pronalaženja dokumetacije, fotografija i izrade projekata trajao i duže, jer su nanovo dobijali određen broj podataka.

Džamija Arnaudija minirana je tokom ratne 1993. godine, istu noć kada je srušena i Ferhadija.

Sagrađena je 1596. godine i pripadala tipu bosanskih kupolastih džamija, a zvanično je bila drugi važan objekt, kulturni spomenik Banja Luke.

Teško je, precizirala Sabina Zahirović, najaviti početak izgradnje Arnaudije, iako je arhitektonski dio projekta gotov.

Ostalo je da se uradi statička faza projekta, a nakon toga, kako je rekla, počinje se sa uređenjem zemljišta.

U proteklom periodu završeni su konzervatorski radovi kako bi se zaštitilo postojeće stanje na terenu, a izgradnja Arnaudije ipak zavisi od finansijskih mogućnosti.

Ono što je otežavajuća okolnost je i činjenica da su u puno manjem obimu od Ferhadije pronađeni autentični dijelovi ove džamije, nakon njenog miniranja u noći 6. na 7. maja 1993. godine, a potom su njeni ostaci razvezeni na razna mjesta izvan grada.

Zahirović ipak napominje da se raspolaže sa nekim značajnim ostacima, ali procentualno ne u velikom obimu, svega do 10 posto.

Prema raspoložim dokumentima, džamija Arnaudija bila je izgrađena u klasičnom Otomanskom stilu 1595.godine, i uz Ferhadija džamiju predstavljala je primarni dio prvobitnog urbanog centra Starog Grada ili Donjeg Šehera Banje Luke.

Uvrštena je na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u (nulta kategorija kulturnog spomenika).

O vremenu njene izgradnje svjedočio je napis uklesan u kamenu nad ulazom.

Arnaudija džamija pripada tipu potkupolnih džamija sa trijemom i kamenom munarom. Cjelina se sastojala od ulazne kapije čiji gornji dio je krasila mala akšam-taš munara, pokaldrmisanog dvorišta, objekta džamije i harema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: