{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen priručnik o pravosudnoj praksi MKSJ-a

F
15.6.2009. u 13:48
0
0
Predstavljen priručnik o pravosudnoj praksi MKSJ-a
0
Predstavljen priručnik o pravosudnoj praksi MKSJ-a
Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Milorad Barašin učestvuje na konferenciji o procesuiranju ratnih zločina i naslijeđu Haškog suda, čiji organizatori su UNICRI i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).
U radu konferencije učestvuju visoki službenici MKSJ-a, bh. pravosuđa, međunarodnih pravosudnih institucija i diplomatskog kora u BiH. Osim Barašina, prisutni su predsjednik MKSJ-a sudija Patrick L. Robinson, direktor UNICRI-ja Sandro Calvani, glavni tužitelj Tužilaštva BiH, sudija Suda BiH Davorin Jukić i ministar pravde BiH Bariša Čolak, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Na konferenciji je predstavljen Priručnik o razvijanju pravosudne prakse MKSJ koji sadrži iskustva iz rada Haškog suda, a odnosi se na procesna rješenja i pravila o postupku i dokazima koje je u svojoj historiji razvijao MKSJ. Priručnik sadrži prezentirane studije i analize iz pojedinih predmeta, kao i detalje koji se odnose na praktična iskustva u segmentima krivične istrage, planiranja istraga, ispitivanja svjedoka, prezentiranja dokaza u sudnici i drugim aktivnostima u radu na predmetima Haškog suda.

U uvodnom obraćanju glavni bh. tužitelj je istaknuo dobru saradnju MKSJ i Tužiteljstva BiH te kazao da se iskustva i dokazane činjenice iz prakse MKSJ već koriste u radu bh. tužiteljstva.

Barašin smatra da će korisna iskustva o procesuiranju predmeta ratnih zločina, sadržana u priručniku, biti korisna u radu na predmetima ratnih zločina u BiH.

On će na konferenciji imati prezentaciju o primjeni priručnika MKSJ u praksi i radu pravosuđa u Bosni i Hercegovini, dok će predstavnici Suda BiH imati prezentaciju o primjeni prakse MKSJ u dosadašnjem radu Suda BiH.

Na konferenciji će biti iznesene i prezentacije o radu i iskustvima pravosuđa zemalja u regionu, kao i praksi i dostignućima u više međunarodnih sudova i tribunala.

Bit će prezentirana i iskustva iz međunarodnih pravosudnih institucija kao što su Međunarodni krivični sud za Ruandu, Specijalni sud za Sierra Leone te Specijalni sud za Liban.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: