BiH
0

Predstavljen priručnik o pravosudnoj praksi MKSJ-a

FENA
Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Milorad Barašin učestvuje na konferenciji o procesuiranju ratnih zločina i naslijeđu Haškog suda, čiji organizatori su UNICRI i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

U radu konferencije učestvuju visoki službenici MKSJ-a, bh. pravosuđa, međunarodnih pravosudnih institucija i diplomatskog kora u BiH. Osim Barašina, prisutni su predsjednik MKSJ-a sudija Patrick L. Robinson, direktor UNICRI-ja Sandro Calvani, glavni tužitelj Tužilaštva BiH, sudija Suda BiH Davorin Jukić i ministar pravde BiH Bariša Čolak, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Na konferenciji je predstavljen Priručnik o razvijanju pravosudne prakse MKSJ koji sadrži iskustva iz rada Haškog suda, a odnosi se na procesna rješenja i pravila o postupku i dokazima koje je u svojoj historiji razvijao MKSJ. Priručnik sadrži prezentirane studije i analize iz pojedinih predmeta, kao i detalje koji se odnose na praktična iskustva u segmentima krivične istrage, planiranja istraga, ispitivanja svjedoka, prezentiranja dokaza u sudnici i drugim aktivnostima u radu na predmetima Haškog suda.

U uvodnom obraćanju glavni bh. tužitelj je istaknuo dobru saradnju MKSJ i Tužiteljstva BiH te kazao da se iskustva i dokazane činjenice iz prakse MKSJ već koriste u radu bh. tužiteljstva.

Barašin smatra da će korisna iskustva o procesuiranju predmeta ratnih zločina, sadržana u priručniku, biti korisna u radu na predmetima ratnih zločina u BiH.

On će na konferenciji imati prezentaciju o primjeni priručnika MKSJ u praksi i radu pravosuđa u Bosni i Hercegovini, dok će predstavnici Suda BiH imati prezentaciju o primjeni prakse MKSJ u dosadašnjem radu Suda BiH.

Na konferenciji će biti iznesene i prezentacije o radu i iskustvima pravosuđa zemalja u regionu, kao i praksi i dostignućima u više međunarodnih sudova i tribunala.

Bit će prezentirana i iskustva iz međunarodnih pravosudnih institucija kao što su Međunarodni krivični sud za Ruandu, Specijalni sud za Sierra Leone te Specijalni sud za Liban.