Suzbijanje korupcije
39

Predstavljen informacijski sistem za upravljanje budžetom vrijednosti 700 hiljada KM

Piše: I. Č.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack je zajedno s ministricom finansija FBiH Jelkom Milićević promovisala danas u Sarajevu informacijski sistem za upravljanje budžetom "E-budžet".

Cormack je istakla da su se okupili povodom puštanja u rad softvera za elektronsko upravljanje budžetom, za Federaciju BiH, a da će ona potpisati dokument vezan za puštanje projekta u rad, zajedno s nadležnima.

"Mene kao američku ambasadoricu često pitaju da li je moguće dovesti više američkih kompanija. Naravno, mnogi su od njih došli i pogledali kakvo je stanje. Prije nego što se upuste u bilo kakvo ulaganje, moramo im omogućiti poštenu igru. Oni su često suočeni s korupcijom na tom putu", kazala je Cormack.

Dodala je da pomoću projekta nastoje pomoći u borbi protiv korupcije, prvenstveno povećavanjem stepena transparentnosti i smanjenjem nivoa diskrecije.

"USAID je za projekt elektronskog praćenja i izrade budžeta uložio blizu 700 hiljada KM", poručila je Cormack.

Milićević je kazala da joj je zadovoljstvo prisustvovati primopredaji donacije koja je konkretno mjerljiva, a riječ je o aplikaciji "E-budžet" za svih 10 kantona.

"Ovo je na određeni način opredjeljenje Sjedinjenih Američkih Država da pruže punu potporu u provedbi aktivnosti iz reformske agende, a one su vezane za jačanje finansijske stabilnosti i fiskalne održivosti", rekla je Milićević.

Istakla je da je to potvrda jednog stalnog partnerskog odnosa SAD-a i BiH preko projekta USAID-a.

"To je jedan dugogodišnji i smjeli pristup određenih aktivnosti na polju jačanja javnih finansija. Vrlo aktivno su učestvovali ljudi iz kantona, ministri finansija, i nazvala bih taj projekt svojevrsnim domaćim proizvodom", istakla je Milićević.

Dodala je da su opredijeljeni za stalno jačanje javnih finansija, odgovornog trošenja javnog novca, što je uobičajeno u razvijenim zemljama.

"Mi odavno imamo budžet na nivou Federacije. Mi ćemo sada našu budžetsku politiku puno transparentnije provoditi. Bit će to prilika i nevladinim organizacijama da imaju pristup i da budu dobri kritičari", rekla je Milićević.