Banja Luka
0

Predstavljen elektronski model učenja na daljinu

SRNA
Foto: Srna
Foto: Srna
Banjalučka kompanija "Lanako" predstavila je u utorak model tehnološkog rješenja za učenje na daljinu putem mrežnog softvera, koji će olakšati izvođenje nastavnog procesa u udaljenim područnim i školama sa nedostatkom nastavnog kadra.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Anton Kasipović rekao je da će ovo rješenje donijeti bolji kvalitet u obrazovanju sa manje novca i da će resorno Ministarstvo u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom krenuti u realizaciju ovog pilot projekta u školama u toku prvog polugodišta predstojeće školske godine.

On je dodao da će se do školske 2012/2013. godine stvoriti pravni osnov, te obezbijediti konfiguracija i obuka ljudi za uvođenje ovakvog modela nastave.

"Mi ćemo se sa aktivima direktora opredijeliti u kojim školama će ovaj projekat biti pokrenut, a bilo bi bolje da izađemo u susret učenicima u ruralnim krajevima u kojima je moguće ostvariti kvalitetnu internet vezu", rekao je ministar nakon prezentacije u banjalučkoj osnovnoj školi "Ivo Andrić".

On je podsjetio da je Ministarstvo u prethodnom periodu uložilo veliki napor na uvođenju informacionih tehnologija u obrazovni sistem, u okviru kojeg je informatički obučeno 11.000 zaposlenih, dok je internet portal e-obrazovanje izrađen bez ikakvih finansijskih ulaganja u saradnji sa kompanijom "Lanako".

Voditelj sektora informacionih tehnologija u kompaniji "Lanako" Sanja Sabljić rekla je da je ovo rješenje ekonomično i namijenjeno za škole koje nemaju sredstava za skupu opremu.

Prema njenim riječima, ovaj proizvod rađen je na platformi kompanije Microsoft koji se centralno instalira, a od korisnika zahtijeva samo računar i internet konekciju.
"Mogućnosti ovog sistema su da učenik od kuće sluša predavanje udaljenog nastavnika, ili da učenici budu u učionici, što je dobro rješenje za problem nekvalifikovanog nastavnog kadra", rekla je Sabljić.

Ona je podsjetila da Ministarstvo prosvjete ima instaliran ovakav sistem za održavanje video-konferencija, ali da je to rješenje prilično skupo za implementaciju u područnim školama koje sebi ne mogu priuštiti skupu opremu.

Komunikacija u okviru sistema na daljinu odvija se uz pomoć enterprajz programa Microsoft link server 2010, koji je namijenjen za specifične organizacije, a komunikacija je u potpunosti bezbjedna.