Djelo Mensura Bektića
16

FOTO / Predstavljen "Cvijet Srebrenice", simbol patnji Srebreničana

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Filigransko djelo Mensura Bektića "Cvijet Srebrenice" premijerno je predstavljen u srijedu navečer u Sarajevu.

Autor je naglasio da je taj filigranski cvijet u srebru nastao u znak sjećanja na genocid u Srebrenici jula 1995. godine i čuvanje od zaborava. Cvijetom se ta emocija simbolično prenosi od stvaraoca do imaoca i nosioca cvijeta.

Na večerašnjem događaju u Domu mladih ozvaničena je i prodaja tog unikatnog djela, a dio novca koji se prikupi prodajom ići će u Fondaciju "Cvijet Srebrenice", koja će realizirati projekte održivog povratka, stipendiranja, edukacije i drugih projekata potrebnih u Srebrenici.

Namjera je u okviru Fondacije obučiti i određeni broj mladih ljudi porijeklom iz Srebrenice te formirati zanatski obrt koji će izrađivati taj cvijet.

"Tako će mladi sebi obezbijediti egzistenciju, a i omogućiti da dio novca ide u Fondaciju za dalje projekte", istaknuto je.

Promotor psiholog Ismet Dizdarević večeras je istaknuo da je "Cvijet Srebrenice" simbol patnji i umiranja Srebreničana, ali je i pokazatelj puta kojim se može i treba ići.

"Otvorene oči žrtava uraslih u nitima 'Cvijeta' naći će smiraj tek kad pravda navlada posijano zlo, kad inicijatori i izvršitelji zločina genocida nad nedužnim Srebreničanima spoznaju i osjete posljedice svojih zlodjela", mišljenje je prof. Dizdarevića.

Profesor Ćazim Hadžimejlić naglasio je da je taj rad u srebru, propraćen drugim materijalima i odabrani simbolom cvijeta, suština koja spaja dva vida duhovnog i tjelesnog života.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Cvije ima posebnu duhovnu simboliku i osjećaj jer duša osjeća i miriše", navodi on. Serija će biti rađena u tiražu od 8.372 komada, koliki je i broj žrtava genocida. Svaki cvijet je unikat i ručni je rad u filigranskoj tehnici, kao i kutija i stakleni kamenčić.

U programu sudjelovao i Omladinski hor Zenica koji je izveo dijelove "Srebreničkog inferna". Mensur Bektić bavi se od ranog djetinjstva, zajedno sa ocem, tradicionalnalnom i umjetničkom obradom metala, naročito izradom nakita u tehnici filigran. Imao je dosta samostalnih i grupnih izložbi.