BiH
27

"Cvijet Srebrenice" - simbol suosjećanja, opomene i zavjeta

Anadolija
"Cvijet Srebrenice" filigransko je djelo sarajevskog umjetnika Mensura Bektića nastalo u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 11. jula 1995. Cvijet je pun simbolike. Ima 11 latica, a svaku laticu čini 7 komponenti.

Dijelovi srebrenog cvijeta asociraju na ljudske oči – oči žrtava genocida, ali i preživjelih Bošnjaka. U sredini cvijeta je zeleni kamen od stakla. Filigranski cvijet radit će se u serijama od 8.372 što je zvaničan broj žrtava genocida u Srebrenici.

Uoči premijernog predstavljanja "Cvijeta Srebrenice", Bektić je za agenciju Anadolija kazao da mu je genocid u Srebrenici bio umjetnička inspiracija da kreira filigranski cvijet kao pouku i poruku da se zlo nikome i nigdje ne ponovi.

"U dubini duše mi se rodio osjećaj da moram nešto učiniti. Nije Srebrenica važna samo ljudima iz tog grada. Mora biti važna cijelom svijetu. Naša obaveza je da ostavimo nešto za generacije koje dolaze. Ovaj cvijet je simbol suosjećanja, opomene i zavjeta. Udruženja preživjelih Srebreničana su podržali ovaj projekat. Jedna od majki mi je rekla da ovaj cvijet treba da bude hamajlija svih muslimana svijeta", istakao je Bektić.

Na pitanje zašto je kao glavni motiv filigranskog djela odabrao cvijet, Bektić je pojasnio: "Cvijet je neispričana priča. Pun je emocija, snage, ljubavi i svega dobrog. Ono što čovjek ne može iskazati riječima pokaže cvijetom. Moja je želja bila da ovim cvijetom pokažemo koliku snagu imamo mi Bošnjaci, da i pored silne nepravde i zla koji su nam učinjeni, pokažemo da smo se izdigli iznad toga."

Dio prihoda od prodaje filigranskog cvijeta bit će usmjeren u Fondaciju "Cvijet Srebrenice" čije je cilj podrška edukaciji, zapošljavanju i održivom povratku u Srebrenici.

"Moja želja je da omladinu iz Srebrenice obučim da izrađuje nakit u tehnici filigran. Želim da svoje emocije, te osjećaje koji imaju djeca iz Srebrenice, putem prstiju prenesu na filigranski cvijet i da svaka osoba koja uzme cvijet suosjeća s djecom Srebrenice", poručio je Bektić.

Dio projekta izrade "Cvijeta Srebrenice" realizirat će se u Srebrenici, a dio u Sarajevu. Svi materijali za cvijet i prateću opremu su bosanskohercegovački. Filigranski cvijet je nadogradnja "Srebreničkog cvijeta" kojeg je izradilo Udruženje "Gračaničke kere".

Bektić pojašnjava: "Ja sam oplemenio srebrenički cvijet, a zašto se radi o od srebra - pa sama Srebrenica se kroz historiju zvala Argentarija, jer se vijekovima tamo vadila srebrena ruda. Novac za rimsku imperiju se kovao u Srebrenici. Upravo mi je želja bila da se uradi nešto u simbolu po kojem je Srebrenica dobila ime. Filigran se u 90 posto slučajeva radi u srebru, tako da smo ovdje dobili spoj historije, umjetnosti i simbolike", zaključio je autor ovog umjetničkog djela, sarajevski umjetnik Mensur Bektić.

Promocija "Cvijeta Srebrenice" zakazana je za sutra u Domu mladih u Sarajevu. Promotori će biti Ismet Dizdarević, Ćazim Hadžimejlić i Amor Mašović. Omladinski hor Zenica izvest će dijelove Srebreničkog inferna, a bit će prikazan i dokumentarni film o nastanku srebreničkog filigrana.