{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljanje projekta Muzej Opsade - Umijeće življenja

5.4.2012. u 10:58
30
0
Predstavljanje projekta Muzej Opsade - Umijeće življenja
30
Predstavljanje projekta Muzej Opsade - Umijeće življenja
U četvrtak 5. aprila 2012. u Sarajevu, pod pokroviteljstvom Grada Sarajevo, a u partnerstvu sa Općinom Centar, Konzorcij projekta (FAMA International /Internacionalni teatarski festival MESS) Inicijativa mladih za ljudska prava BiH/Obrazovanje gradi BiH/ prvi put će javno predstaviti projekat "Muzej Opsade - Umijeće življenja 1992-1996 - FAMA kolekcija”. Cilj Muzeja je da mapiranjem činjenica, dokaza, uzroka i posljedica, priču o opsadi prikaže u svjetlu savremenih događaja, prepreka, strahova i aspiracija - nudeći obrazovni materijal za suočavanje s izazovima 21. vijeka.
Jedinstveni vizuelni događaj održat će se na otvorenom, na mjestu koje je za izgradnju Muzeja donirala Općina Centar u parku Hastahana (Marijin Dvor, između Kranjčevićeve i Titove ulice). Prezentacija će početi u 21 sat i svi građani i građanke Sarajeva su pozvani da prisustvuju multimedijalnoj projekciji koja će na artistički i apstraktan način pokazati koncept muzeja i materijala koji će se nalaziti u njemu. “Na konstrukciji 10x10 metara, na specijalnom platnu, scenarij i priča muzeja će biti ispričana uz pomoć 3D i 2D animacija, grafičkog i zvučnog dizajna te muzike, uz pomoć projekcijskih "mapping" tehnologija”, objasnio je Davor Vidović iz Vizual studija, vođa programerskog tima, ističući kako će se na kraju gledaocima dati vizija sadržaja u muzeju kao i materijalizacija samog objekta.

Muzej će biti jedinstvena riznica ljudskog znanja, domišljatosti, kreativnosti i inteligencije iskazanih usred urbane postkataklizme. Muzej je baština ovjekovječenih lica i glasova koji su oblikovali najdužu opsadu u modernoj istoriji čovječanstva. “Svrha Muzeja je da, kao takav, radi dobrobiti globalne javnosti postane simbol i spomenik za snagu Ljudskog uma - Dostignuća - Domišljatost u Preživljavanju - Kreativnost – koje su građani Sarajeva iskazivali tokom četiri godine terora na svim nivoima”, istakla je Suada Kapić, članica Konzorcija i autorica Projekta.

Format Muzeja bit će realiziran na dva osnovna nivoa. Stalni objekat sadržavat će stalnu postavku, privremene izložbe i instalacije, razvojne obrazovne projekte, istrazivački centar, digitalnu biblioteku i arhiv, te uspostavljenu mrežu u realnom vremenu sa drugim gradovima i institucijama. Drugi nivo sadržaja bit će FAMA Kolekcija, višejezični interaktivni obrazovni internetski portal, kojim se proširuju doseg i uticaj Muzeja. Zbog toga će virtuelna FAMA kolekcija biti donirana Muzeju u trajno vlasništvo od strane FAMA tima kao vlasnika Kolekcije, a bit će dostupna od 6. aprila putem stranice www.famacollection.org i na engleskom jeziku.

Informisati – Obrazovati – Inspirirati raznoliku regionalnu i globalnu publiku ustanovljavanjem institucije svjetske klase koja će kroz svoju jedisntvenu kolekciju i novu formu obrazovanja postati spomenik Ljudskoj prirodi – Inteligenciji – Kreativnosti osnovna je ideja koja stoji iza ovog jedinstvenog projekta od značaja za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: