Uz pomoć 3D i 2D animacija
207

FOTO+VIDEO / Predstavljen "Muzej Opsade - Umijeće življenja 1992-1996"

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Konzorcij projekta (Fama International /Internacionalni teatarski festival MESS/ Inicijativa mladih za ljudska prava BiH/Obrazovanje gradi BiH) prvi put su u četvrtak navečer javno predstavili projekat “Muzej Opsade – Umijeće življenja 1992-1996 – Fama kolekcija”.

Cilj Muzeja je da mapiranjem činjenica, dokaza, uzroka i posljedica, priču o opsadi prikaže u svjetlu savremenih događaja, prepreka, strahova i aspiracija – nudeći obrazovni materijal za suočavanje s izazovima 21. stoljeća.

Događaj je upriličen na ovorenom, na mjestu koje je za izgradnju Muzeja donirala Općina Centar u parku Hastahana. Večeras je održana multimedijalna projekcija kojom je pokazan koncept muzeja i materijali koji će se nalaziti u njemu. Na konstrukciji 10 puta 10 metara, na specijalnom platnu, scenarij i priča muzeja je ispričana uz pomoć 3D i 2D animacija, grafičkog i zvučnog dizajna te muzike, uz pomoć projekcijskih “mapping” tehnologija”.

Muzej će biti jedinstvena riznica ljudskog znanja, domišljatosti, kreativnosti i inteligencije iskazanih usred urbane postkataklizme. Muzej je baština ovjekovječenih lica i glasova koji su oblikovali najdužu opsadu u modernoj istoriji čovječanstva. Format Muzeja bit će realiziran na dva osnovna nivoa. Stalni objekat sadržavat će stalnu postavku, privremene izložbe i instalacije, razvojne obrazovne projekte, istrazivački centar, digitalnu biblioteku i arhiv, te uspostavljenu mrežu u realnom vremenu sa drugim gradovima i institucijama. Drugi nivo sadržaja bit će FAMA

Kolekcija, višejezični interaktivni obrazovni internetski portal, kojim se proširuju doseg i uticaj Muzeja. Zbog toga će virtuelna FAMA kolekcija biti donirana Muzeju u trajno vlasništvo od strane FAMA tima kao vlasnika Kolekcije, a bit će dostupna od 6. aprila putem stranice www.famacollection.org i na engleskom jeziku.