Prijevremeni izbori
0

Predstavljamo kandidate za načelnike Ilidže i S. Mosta

Pripremila: E. Gorinjac
Centralna izborna komisija BiH je još u maju ovjerila kandidate za učešće na prijevremenim izborima u dvije općine u Federaciji, u Sanskom Mostu u Unsko-sanskom kantonu i u općini Ilidža u Kantonu Sarajevo. Prijevremeni izbori u ove dvije općine će se održati 26. juna.

Podsjećamo da se prijevremeni izbori u ove dvije općine provode jer je dosadašnji načelnik sarajevske općine Ilidža Amer Ćenanović prije nekoliko mjeseci preminuo, a načelnik općine Sanski Most Sanjin Halimović je podnio ostavku jer je u međuvremenu izabran za ministra razvoja, obrta i preduzetništva u Vladi FBiH.

Građani Sanskog Mosta moći će glasati samo za jednog kandidata Mustafu Avdagića, dok je za načelnika općine Ilidža potvrđeno pet kandidata: Sead Jugo, Senaid Memić, Šemsudin Hadrović, Husein Mahmutović i Smail Žilić.

Kako je do izbora u ovim općinama ostalo još samo nekoliko dana Sarajevo-x.com vam ukratko predstavlja kandidate, odnosno njihove kraće biografije:

Sanski Most
Sanski Most
Prim. dr. Mustafa Avdagić (Stranka demokratske akcije-SDA) je rođen 1968. godine u Sanskom Mostu, gdje završio osnovnu i srednju školu. Medicinski fakultet je završio u Zagrebu 1995. godine. Specijalizaciju iz Opće hirurgije je završio 2003. godine u Zagrebu kao i subspecijalizaciju iz abdominalne hirurgije.

U periodu od 2000. do 2006. godine je bio poslanik u Federalnom parlamentu. Do tadaje bio zaposlen u Domu zdravlja Sanski Most. Član je SDA od 1996. godine, a u IO SDA je od 1997. godine. Potpredsjednik je OO SDA Sanski Most u zadnja tri mandata. U Općinskom vijeću Sanskog Mosta je bio od 2000. do 2004. godine. Avdagić je koordinator ispred USK-a za umrežavanje bolničkih kapaciteta FBiH od 2001. godine, kao i koordinator Donorske mreže za USK-a.

U periodu od 2007. do 2010. godine je bio ministar zdravstva u Vladi USK-a. Trenutno obnaša funkciju vršioca dužnosti načelnika općine Sanski Most.

Dr. Šemsudin Hadrović (Bosanskohercegovačka podrinjaska stranka-BPNS) je rođen 1956. godine u općini Berane u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Peći. Medicinski fakultet i specijalizaciju je završio u Prištini. Radio je kao ljekar u Beranama. Hadrović je bio član DPS-a Crne Gore i član za parlament te zemlje 1991. godine. Zbog neslaganja sa tadašnjim državnim, političkim i vojnim strukturama Crne Gore u vezi sa vojnim pohodima na BiH i Dubrovnik, DPS je napustio 1992. godine.

Neko vrijeme je živio u Luksemburgu i Njemačkoj, gdje je osnovao i udruženje humanitarno-kulturnog karaktera "Bihor". Od 1996. godine živi u Sarajevu, a bio je i poslanik u Skupštini KS u mandatnom periodu od 2006. do 2010. godine. Hadrović je do sada objavljivao pjesme, eseje i komentare u nekoliko časopisa, govori četiri strana jezika i otac je troje djece.

Husein Mahmutović (Savez za bolju budućnost BiH-SBBBiH) je rođen 12. marta 1954. godine u Trnovu, Bosna i Hercegovina. Osnovnu, srednju školu i fakultet završio je u Sarajevu. Nakon fakulteta je počeo raditi u Tvornici armatura Ali-pašin Most kao referent plana i analize, u periodu od 1977. do 1980. godine.

Od 1981. do 1984. godine obavljao je dužnost komercijalno-finansijskog direktora u Tvornici specijalnih armatura "Energoinvest", a u istoj firmi je obavljao dužnost finansijskog direktora od 1984. do 1988. godine. Dužnost direktora finansijskog inžinjeringa u Tvornici specijalnih armatura obavljao je u periodu od 1988. do 1990. godine. Od 1990. do 2004. je bio načelnik općine Ilidža, a od 2004. do 2009. godine savjetnik općinskog načelnika. U periodu od 2009. do 2011. godine bio je direktor firme "Ilidža-vode".

Sead Jugo (Stranka za BiH) je rođen 1962. godine. Po zanimanju je diplomirani inžinjer poljoprivrede. Osnovnu školu i gimnaziju je završio na Ilidži. Diplomirao je na poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu. Radni vijek započeo je u preduzeću "Bitumenka", gdje se i danas radi i obavlja funkciju direktora ovog uspješnog privrednog kolektiva. U ratu je bio pripadnik Armije BiH. Oženjen je i otac dvoje djece.

Prof. dr. Senaid Memić (Stranka demokratske akcije-SDA) je rođen 19. marta 1956. godine u Hrasnici. Osnovnu školu i gimnaziju je je završio u Sarajevu, kao i Poljoprivredni fakultet. Senaid Memić je i magistrirao na ovom fakultetu, a doktor poljoprivrednih nauka je postao 1997. godine. Trenutno je vanredni profesor na predmetu Opće voćarstvo. U proteklom ratu je bio aktivan pripadnik Armije BiH. Jedan je od osnivača Stranke demokratske akcije i Patriotske lige.

Obavljao je i funkcije odbornika u Skupštini grada od 1991. godine, vijećnika u Općinskom vijeću Ilidža, a obavljao je i funkciju zamjenika predsjedavajućeg OV Ilidža. Trenutno obavlja funkciju vršioca dužnosti načelnika Ilidže. Jedna od stavki u njegovoj biografiji je i to što je jedan od organizatora projekta "Tunel" Dobrinja-Butmir, obezbijedio je platno za prve probne uniforme Armije BiH i policije, te platno za policijske uniforme nakon rata.

Žilić Smail (Socijaldemokratska partija BiH-SDP) Smail Žilić rođen je 1962. godine u Kotorskom kod Doboja. Medicinsku školu završio 1978. godine u Doboju a potom i Poljoprivredni fakultet u Osjeku 1982. godine. Nakon studija zaposlio se na Poljoprivrednom institutu u Sarajevu, gdje je radio do rata, a zatim i nakon završetka rata, sve do 2004. godine. Iste godine započinje privatni posao, osnivajući agrarno trgovačku zadrugu uz ulaganje privrednika iz Njemačke.

Prije rata bio je aktivan u mnogim kulturno-umjetničkim društvima, u vrijeme studiranja potpredsjednik svih poljoprivrednih fakulteta i viših poljoprivrednih škola u bivšoj državi. U postratno vrijeme je bio predsjednik Ženskog rukometnog kluba "Ilidža". Smail Žilić je oženjen i ima dvoje djece.