BiH
1

Predsjedništvo želi razmotriti da li je BiH spremna da podnese zahtjev za članstvo u EU

Klix.ba
Predsjedništvo BiH je na 16. redovitoj sjednici zadužilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine za dostavu Izvještaja o spremnosti Bosne i Hercegovine za podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji.

Osim zahtjeva za podnošenje izvještaja, kako bi se razmotrilo da li je BiH spremna aplicirati za članstvo, Predsjedništvo je usvojilo još nekoliko odluka za naredni period, a jedna od njih je i poziv za emira države Katar šeika Tamina bin Hamada Al-Thanija, koji će posjetiti BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo zaključak kojim Bosna i Hercegovina potvrđuje zainteresiranost da učestvuje u planiranju uspostavi civilno vođene privremene prisutnosti u Afganistanu nakon završetka misije "Odlučna potpora" (Resolute Support Mission), imajući u vidu potencijalni doprinos NATO-a trajnom partnerstvu s Afganistanom. Zbog toga je Predsjedništvo zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine da, u uzajamnoj koordinaciji, pribave dodatne informacije o sadržaju i karakteru navedenog partnerstva, kao i zahtjevima buduće civilno vođene misije, kako bi se izvršila adekvatna procjena i izradio prijedlog o mogućem doprinosu Bosne i Hercegovine misiji.

Također je prihvaćen sporazum između Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Bjelorusije o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih pasoša, kao i sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o ukidanju viza za nositelje diplomatskih pasoša, službenih pasoša i pasoša za javne poslove.

Prеdsјеdništvо BiH je primilo k znаnјu Infоrmаciјu о stanju pregovora i preostalim aktivnostima u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Zadužilo je Мinistаrstvо vanjskih pоslоvа i Мinistаrstvо vanjskе trgоvinе i еkоnоmskih оdnоsа BiH dа pоduzmu svе pоtrеbnе аktivnоsti kаkо bi sе, u štо krаćеm mоgućеm rоku, uspјеšnо оkоnčаli prеgоvоri о pristupаnju Bоsnе i Hеrcеgоvinе Svјеtskој trgоvinskој оrgаnizаciјi.

Predsjedništvo nezadovoljno budžetskim sredstvima za Oružane snage BiH

Predsjedništvo BiH je iskazalo zabrinutost zbog niskog stepena realizacije odobrenih budžetskih sredstava za 2015. godinu, posebno niskog stepena realizacije Plana nabavke za 2015. godinu, koji se negativno odražava na funkcioniranje obrambenog sistema i sposobnosti Oružanih snaga BiH za izvršavanje zadataka i misija definiranih Zakonom o obrani.

Zaduženo je Ministarstvo obrane BiH da hitno preduzme sve neophodne mjere i aktivnosti da osigura dosljednu i potpunu provedbu odobrenog budžeta i unaprijedi stepen realizacije Plana nabave za 2015. godinu, te da Predsjedništvu BiH nakasnije do 31. januara 2016. godine dostavi izvještaj o preduzetim aktivnostima i njihovim rezultatima.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produženju mandata pješačkoj brigadi Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan za godinu dana.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za:

-Ugovor o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke-Modernizacija cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine,

-Amandman na Sporazum o financiranju za tehničku pomoć za Autocestu koridor Vc –BiH zaključen između Bosne i Hercegovine, JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i Europske investicijske banke,

-Sporazum o grantu br. TFOAO656 (Projekt za jačanje financijskog upravljanja i kontrole) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj /Međunarodne asocijacije za razvoj (Svjetska banka).

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Azerbajdžan o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji:

-Izmjene Sporazuma o grantu u okviru nacionalnog programa IPA 2010 za Bosnu i Hercegovinu - Dio I - Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj, sklopljen između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke, 06.11. 2012. godine u Luxembourgu i 20. 11. 2012. godine u Sarajevu,

-Ugovora o grantu (Projekt centralnog grijanja Prijedor) između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Toplana a.d. Prijedor i Europske banke za obnovu i razvitak, koji se odnosi na investicijski grant iz SIDA/ EBRD-ovog Fonda za okolišne i klimatske programe,

-Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o financijskoj saradnji u 2012. godini.