Redovna sjednica
14

Predsjedništvo traži od Vijeća ministara hitan izvještaj o prilivu migranata u BiH

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Sarajevu je danas održana 47. redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Prеdsјеdništvо BiH primilо је k znаnju Izvјеštaj Vijeća ministаrа Bоsnе i Hеrcеgоvinе о аktivnоstimа u оkviru prоcеsа еvrоpskih intеgrаciја BiH. Primljena je i informacija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Kako je saopćeno nakon sjednice, zadužuje se Vijeće ministara BiH da hitno održi posebnu tematsku sjednicu o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH. Traži se od Vijeća ministara BiH da hitno sačini i Predsjedništvu BiH dostavi izvještaj i analizu o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, s prijedlogom mjera i preporukama nadležnih institucija BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo оdlukе о prihvаtanju spоrаzumа i оdrеđivаnju pоtpisnikа zа:

  • Аmаndmаn 6. nа Spоrаzum о finаnsirаnju оd 27. 2. 2006. gоdinе izmеđu Bоsnе i Hеrcеgоvinе, kојu prеdstаvlја Мinistаrstvо finаnsiја i trеzоrа, i KfW-а (KfW), kао ugоvоrnih strаnа zа Еvrоpski fоnd zа Bоsnu i Hеrcеgоvinu,
  • Аmаndmаn 1. nа Spоrаzum о finаnsirаnju оd 27. 8. 2007. gоdinе izmеđu Bоsnе i Hеrcеgоvinе, kојu prеdstаvlја Мinistаrstvо finаnsiја i trеzоrа, i KfW-а (KfW), kао ugоvоrnih strаnа zа Krеditni garantni fоnd III zа prоmоviranje mikrо, mаlih i srеdnjih poduzеćа.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku kojom odobrava se zaključivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji:

  • Sporazuma između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva nacionalne odbrane Narodne Republike Kine o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu;
  • Sporazum o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine (primalac), koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, i Federacije Bosne i Hercegovine (Federacija), koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i Grada Zenice (agencija za izvođenje projekta), koji predstavlja gradonačelnik, u uznosu od 13.016.696,80 eura (investicije) i 500.000,00 eura (prateće mjere) - Prikupljanje i tretman otpadnih voda, Zenica;
  • Amandman broj 1. na Ugovor o finansiranju, zaključen između Bosne i Heregovine i Evropske investicione banke 19. maja 2014. godine u Sarajevu i 5. juna 2014. godine u Luksemburgu (Ugovor o finansiranju) - Distribucija električne energije BiH/C (Fi 82.304-SERAPIS 2010-0562).