{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo SDA usvojilo prijedlog mjera za smanjenje javne potrošnje

A
7.3.2014. u 18:39
7
34
Predsjedništvo SDA usvojilo prijedlog mjera za smanjenje javne potrošnje
7
Predsjedništvo SDA usvojilo prijedlog mjera za smanjenje javne potrošnje
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) usvojen je prijedlog mjera za pomoć privredi, unapređenje zdravstvene zaštite, smanjenja javne potrošnje i poticaja pri zapošljavanju, kazao je novinarima u pauzi sjednice potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.
SDA će, nastavio je Džaferović, tražiti partnere u institucijama za realizaciju ovih mjera.

"Ukoliko prijedlog SDA ne bude usvojen u institucijama, kadrovi SDA će sami poduzeti mjere štednje, tako što će sredstva predviđena mjerama uplaćivati u poseban fond za humanitarne potrebe", naglasio je Džaferović.

U okviru prijedloga mjera, Predsjedništvo SDA, kazao je Džaferović, zahtijeva od tužilaštava i sudova da ubrzaju procesuiranje slučajeva korupcije i reviziju privatizacije, ugrađivanje mehanizama ispitivanja imovine političara i predstavnika vlasti u set antikorupcijskih zakona, smanjenje javne potrošnje i uspostavljanje kriterija za određivanje visine plata, poduzimanje mjera za podsticanje novih zapošljavanja, pokretanje izmjene odgovarajućih zakona da se u javnom sektoru prijem zaposlenika vrši isključivo po konkursima, podizanje nivoa zdravstvene zaštite kroz nekoliko mjera, a prvenstveno smanjivanje perioda čekanja na dijagnostičke pretrage te osiguravanje prava na zdravstvenu zaštitu svim građanima. Uštede ostvarene ovim mjerama, kao i dio dobiti javnih preduzeća, dodao je Džaferović, treba preusmjeriti u fond za potrebe zapošljavanja i socijalnu zaštitu.

"Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici razmatralo i aktuelnu političku situaciju, posebno u svjetlu protesta. Pozivamo sve građane koji protestima iskazuju nezadovoljstvo da to prestanu raditi blokadom saobraćajnica, jer je bh. privreda već pretrpjela štete zbog toga, a od vlasti na svim nivoima tražimo da omoguće sigurno odvijanje protesta. I ovom prilikom osuđujemo nasilje koje se dogodilo paljenjem zgrade Predsjedništva i kantonalnih vlada, te tražimo odgovornost svih onih koji su to učinili, kao i onih koji su to bili dužni da spriječe, a nisu", kazao je Džaferović.

Radi nesmetanog odvijanja života u Federaciji BiH, a posebno isplate penzija i invalidnina, Predsjedništvo SDA smatra kako treba očuvati kontinuitet u funkcionisanju federalne vlade u tehničkom mandatu, rekao je Džaferović, dodavši da SDA neće predlagati mandatare za kantonalne Vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: