{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo SDA: Potrebno donijeti nove zakone za pomoć privredi

F
27.2.2014. u 18:34
2
15
Predsjedništvo SDA: Potrebno donijeti nove zakone za pomoć privredi
2
Predsjedništvo SDA: Potrebno donijeti nove zakone za pomoć privredi
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednik Stranke Demokratske Akcije (SDA) Salko Selman kazao je danas na pres konferenciji da je, realizirajući zaključak Glavnog odbora Stranke, Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojilo niz konkretnih mjera koje će doprinijeti stabiliziranju prilika i prevazilaženju postojeće krize u zemlji.
"Prijedlogom kratkoročnih mjera u sferi ekonomije, SDA će, preko svojih predstavnika na svim nivoima vlasti u BiH, inicirati izmjene postojećih i donošenje novih zakona za pomoć domaćoj privredi i zapošljavanju", kazao je Selman.

SDA insistira na konkretnim mjerama kojima će biti smanjena primanja izabranih i imenovanih dužnosnika na svim nivoima vlasti u BiH, kao i hitnu racionalizaciju potrošnje u svim budžetima, javnim kompanijama, agencijama, fondovima i zavodima čime bi došlo do značajnih ušteda.

"Ta sredstva bi bila usmjerena u poseban fond za zapošljavanje i socijalne programe" precizirao je.

SDA će, kako je istaknuto, predložiti i set kratkoročnih mjera kojima bi se unaprijedilo stanje u oblasti zdravstva i socijalne zaštite da bi svaki građanin u FBiH bio obuhvaćen kvalitetnom zdravstvenom uslugom.

"SDA je snažno opredijeljena za jačanje vladavine prava i zahtijeva da sudovi i tužilaštva ubrzaju procesuiranje slučajeva korupcije i organiziranog kriminala", kazao je.

SDA od nadležnih institucija traži hitno započinjanje revizije privatizacijskih ugovora.

SDA traži da se u set antikorupcijskih zakona ugrade mehanizmi ispitivanja porijekla imovine za sve, prioritetno za imenovane i izabrane zvaničnike na svim nivoima te predsjednike političkih stranaka.

"Svjesna činjenice da veliki dio predloženih mjera ne može realizirati sama, SDA poziva ostale političke stranke da pokažu odgovornost i socijalnu osjetljivost u hitnom provođenju seta mjera koje će inicirati", kazao je Selman te svim građanima uputio čestitke povodom 1. marta - Dana nezavisnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: