BiH
243

Predsjedništvo SDA potvrdilo: Denis Zvizdić će biti mandatar za sastav Vijeća ministara BiH

Piše: E. G.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na večerašnjoj sjednici je izglasalo da će Denis Zvizdić biti predložen za mandatara za sastava Vijeća ministara.

Nakon sjednice koja je trajala više od četiri sata ovu informaciju novinarima je zvanično potvrdio i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović. On je kazao kako je odluka da Zvizdić bude kandidat SDA donijeta sa 17 glasova "za“, šest suzdržanih, a "protiv“ nije niko glasao.

Podsjetimo, Adil Osmanović je također bio jedan od najozbiljnijih kandidata za ovu poziciju, ali u SDA su ipak podržali Zvizdića.

Izetbegović je rekao da je Zvizdić u dosadašnjim fukncijama koji je obavljao u državi i stranci bio vrlo uspješan.

"Mislim da smo napravili jako dobar izbor. Zvizdić je vrlo uspješno vodio Vladu KS, u njegovom vremenu kantonalni budžet je sa 390 miliona uvećan na 780. U tom vremenu je realizirano više od 2.000 projekata vrlo bitnih za Kanton Sarajevo i u najboljem vremenu njegovog mandata ovaj grad je imao više od 400 kranova. Također je veoma uspješan bio kao stranački lider. Svaki put kada je bio kandidat SDA na listama dobio je najveći broj glasova u toj kategoriji, na tom nivou gdje je bio kandidiran. Prema tome, Sarajlije su već rekle svoje kada je Zvizdić u pitanju i mislim da je SDA napravila dobar izbor", rekao je Izetbegović.

Zvizdić se također kratko obratio novinarima, kazavši da mu je ukazana velika čast, ali i velika obaveza.

"Nadam se da ću uspješno odgovoriti toj obavezi uz pomoć kolega i svih onih koji budu radili sa mnom. Kada govorimo o ključnim prioritetima oni se mogu svesti na vladavinu prava, evropske integracije, ekonomiju i, naravno, daljnje formiranje BiH u međunarodnim i regionalnim okvirima, što je u protekle četiri godine uspješno započeo i realizirao Izetbegović“, rekao je Zvizdić.

Kako to procedure nalažu, Predsjedništvo BiH bi trebalo potvrditi imenovanje Denisa Zvizdića za mandatara, a potom bi to trebao usvojiti i Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Na pitanje novinara kada se može očekivati konstituisanje izvršne vlasti na državnom nivou, Izetbegović je rekao da će to svakako biti mimo zakonom predviđenog roka, ali da neće kasniti mnogo koliko je kasnila uspostava vlasti nakon ranijih izbora.

Denis Zvizdić je dugogodišnji član Stranke demokratske akcije, član je Glavnog odbora i Predsjedništva SDA te predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Više puta je biran u kantonalna i federalna zakonodavna tijela a bio je i Premijer Kantona Sarajevo od 2003.-2006., predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo od 2006.-2010. kao i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 2010.-2012. godine.

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje radi kao profesor na katedri za urbanizam i prostorno planiranje.

Autor je većeg broja stručnih radova, studija i naučnih članaka.

Zvizdić je dobitnik brojnih nagrada iz oblasti društvenog života i rada, između ostalih i kolektivne "Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva“, zlatne Povelje "Linus Pauling“, Internacionalne Lige Humanista, udruženja Turističkih zajednica jugoistočne Evrope za razvoj turizma na području KS i drugih.

Poznaje engleski i njemački jezik kao i informacione tehnologije.

Oženjen je i otac jednog djeteta.