Nakon izbora
1k

Predsjedništvo SDA: Iznenađuje kampanja protiv nas, to je napad i na 300 hiljada glasača

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA usvojeno je nekoliko zaključaka, koji se odnose na buduće djelovanje, ali i neke aktuelne teme.

Nakon sjednice Predsjedništva stranke medijima je zaključke prezentirao predsjednik Bakir Izetbegović. On je kazao da je SDA u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa osvajala približno 300 hiljada glasova.

"Neki naši kandidati osvojili su više nego neki čitavi klubovi poslanika iz nekih drugih stranaka. SDA podržavaju glasači koji su privrženi tradicionalnim bošnjačkim vrijednostima. Iznenađuje me postizborna kampanja protiv SDA. Trebamo se boriti za stabilnost ove zemlje, a ne da satanizujemo jedni druge. Napad na SDA je napad na 300.000 glasača", poručio je Izetbegović.

Kazao je da su probosanske stranke u RS-u izgubile mnogo, samo zbog nejedinstva.

"U RS-u smo mogli imati 6, umjesto sadašnja četiri mandata, ali samo je SDA uspjela nešto ostvariti. Jednostavno treba odlučiti je li važnije boriti se za BiH ili međusobno. Da li su bitne fotelje na kantonalnim nivou ili je bitnije napraviti jak front. Treba nam što više jakih pobjedničkih stranaka u poziciji", istakao je Izetbegović.

On smatra da parlamentarna većina treba da bude sastavljena od stranaka koje su osvojile najviše glsova, po sistemu vertikale. Od države prema kantonima.

"SDA će kao pobjednička stranka započeti razgovore sa svim relevantnim faktorima", istakao je.

Na kraju je poručio da odluka CIK-a o dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH mora biti zasnovana na odredbama Ustava FBiH i obavezujućim konvencijama.

SDA je osudila i potez ministra Josipa Grubeše zbog oslobađanja ratnog zločinca Marka Radića.

"Tražimo od Ministarstva pravde BiH i nadležnih u Hrvatskoj da preispitaju svoje odluke. Hrtvatska postaje utočište za ratne zločince iz BiH. Krajnje je vrijeme da se rukovodstvo Hrvatske emancipira po pitanju ratnih zločina i UZP-a", naglasio je Izetbegović.

Osudili su i izvještaj Vlade RS-a Vijeću sigurnosti UN-a u kojem su iznijeli, kako kaže "veliki broj neistinitosti o Šefiku Daferoviću".